Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-26 00:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/designen-som-tar-problemet-med-plasten-pa-allvar/

KULTUR

Designen som tar problemet med plasten på allvar

Bild 1 av 3 Roos Meerman applicerar glasblåsnings- och 3D-printstekniker på PLA, en biologiskt nedbrytningsbar plast tillverkad av majsstärkelse. Efter att formen har skrivits ut värms den och fylls med luft. Meerman menar att tekniken kan användas på en industriell skala inom arkitektur och produktdesign, i till exempel tillfälliga boenden och engångsförpackningar.
Foto: Röhsska museet
Bild 2 av 3 Arkitektkontoret Snøhetta och möbelfirman NCP:s stol S-1500 är tillverkad av återvunna material från den norska fiskeindustrin. Trasiga fiskenät, linor och rep bearbetas till granulat som injiceras in i en gjutform. Stolen är avsedd för såväl hemmet som offentliga lokaler och lånar inspiration från Bendt Winges klassiska stol R-48 från 1960-talet (vilken sålts i över fem miljoner exemplar i Norge).
Foto: Röhsska
Bild 3 av 3 Pall med sits av gamla snusdosor.
Foto: Mikael Lammgård

Design och formgivning kan ta ett ansvar och medverka till lösningar på problemet med plast i havet. Utställningen ”Ocean plastics” på Röhsska museet i Göteborg visar hur gamla snusdosor kan bli till en pall och hur framtidens material tillverkas genom gamla metoder.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis hela sommaren!

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.