Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-18 23:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/designen-som-tar-problemet-med-plasten-pa-allvar/

KULTUR

Designen som tar problemet med plasten på allvar

Bild 1 av 3 Roos Meerman applicerar glasblåsnings- och 3D-printstekniker på PLA, en biologiskt nedbrytningsbar plast tillverkad av majsstärkelse. Efter att formen har skrivits ut värms den och fylls med luft. Meerman menar att tekniken kan användas på en industriell skala inom arkitektur och produktdesign, i till exempel tillfälliga boenden och engångsförpackningar.
Foto: Röhsska museet
Bild 2 av 3 Arkitektkontoret Snøhetta och möbelfirman NCP:s stol S-1500 är tillverkad av återvunna material från den norska fiskeindustrin. Trasiga fiskenät, linor och rep bearbetas till granulat som injiceras in i en gjutform. Stolen är avsedd för såväl hemmet som offentliga lokaler och lånar inspiration från Bendt Winges klassiska stol R-48 från 1960-talet (vilken sålts i över fem miljoner exemplar i Norge).
Foto: Röhsska
Bild 3 av 3 Pall med sits av gamla snusdosor.
Foto: Mikael Lammgård

Design och formgivning kan ta ett ansvar och medverka till lösningar på problemet med plast i havet. Utställningen ”Ocean plastics” på Röhsska museet i Göteborg visar hur gamla snusdosor kan bli till en pall och hur framtidens material tillverkas genom gamla metoder.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in