Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

”Det är en stor ynnest att få umgås med människor som tar litteraturen på allvar”

Maxim Grigoriev.
Maxim Grigoriev. Foto: Miguel Ribeiro Fernandes/Polaris

I torsdags erhöll Maxim Grigoriev Borås Tidnings Debutantpris för sin roman ”Städer” (Albert Bonniers förlag).

Grigoriev menar att priset kommer fullständigt oväntat och känns överväldigande och mycket hedrande.
– Jag hade sett nomineringen redan som en vinst i sig, så det här är en ordentlig bonus.

Vad tyckte du om galan och kringarrangemangen i Borås?
– Det var fantastiskt att få komma till Borås. Allt kring galan var oerhört välgjort, men det roligaste var nog att jag fick träffa många intressanta och spännande människor, såväl från tidningen som de andra nominerade förstås. Det är en stor ynnest att få möjlighet att umgås med människor som tar litteraturen på allvar.

Har du bestämt vad du ska använda prispengarna om 100 000 kronor till?
– Ett års skrivtid. Jag lägger sista handen vid en roman och tänker redan på nästa. Det är ett par romaner som är tänka att fortsätta på temat kring det moderna Europa: såväl den utanförståendes dröm om kontinenten, som den mindre romantiska verkligheten som möter en där. I den första funderar jag på vad som får en person att medvetet välja att bli hemlös, att ”stiga av” som tyskarna säger, och huruvida det faktiskt kan genomföras. I den andra - hur den hemlöse och papperslöse, den maktlöse utbölingen, kan, om det alls går, tränga tillbaka in i den samhälleliga världen. Och vad denna samhälleliga omvärld egentligen betyder för dem som är en del av den men knappast mår särskilt bra där inne.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.