Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 11:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/det-ar-ett-beroende-som-nikotin-eller-alkohol/

Kultur

”Det är ett beroende – som nikotin eller alkohol”

Bild 1 av 2 Darin Nouri, Debra Kldany, Emma Arnborg och Jones Boutfadin berättar att Snapchat är ett bra sätt att hålla kontakt med vänner.
Foto: Kevin Chang
Bild 2 av 2
Foto: Kevin Chang

”Det är ett beroende. Som nikotin eller alkohol”, konstaterar Emma Arnborg om varför unga i dag använder sin mobiltelefon oftare än de själva vill. DN har träffat henne och tre andra 14-åringar som ser mobilen, nätforum och sociala medier som nödvändiga ont – men också något de själva försöker hitta strategier för att hantera.

Under lektionstid är mobilerna inlåsta i ett skåp. Nedstoppade i numrerade fack för att veta vilken som tillhör vem. När dagens sista lektion är klar strömmar åttondeklassarna på Grimstaskolan förbi skåpet och plockar upp dem.

Närapå samtliga 13–16-åringar i Sverige använder i dag mobiltelefon, visar Statens medieråds nya rapport. Fler än nio av tio i samma ålder använder sociala medier eller tittar på videoklipp på till exempel Youtube minst några gånger i veckan – sysslor allt fler barn och unga tycker själva att de lägger för mycket tid på. 

– Jag använder mobilen typ hela tiden. Innan träningen, efter träningen. Direkt när jag kommer hem från skolan åker den upp, säger Jones Boutfadin.

Han, Debra Kldany, Emma Arnborg och Darin Nouri har stannat kvar i klassrummet. Ett fönster står på glänt. Utifrån strömmar ljuden av skolgårdslek in.

– Häromdagen kollade jag min skärmtid på mobilen. Den låg på 38 timmar i veckan. Jag tänkte rent ut sagt: ”Vad i helvete lägger jag min tid på?” Mitt mål nu är att få ner det till under 24 timmar. Det går ganska bra hittills, säger Emma Arnborg.

Emma Arnborg och Debra Kldany berättar att mobilen också kan vara ett bra hjälpmedel i samband med skolarbete. Foto: Kevin Chang

Darin Nouri ser oftast inte mobilen som ett störningsmoment. Han brukar lyssna på musik när han gör läxorna. Då distraheras han inte av den.

– Men på morgonen brukar jag kolla på den. Då händer det att jag tappar bort tiden och allt blir stressigt. Jag hinner inte göra grejer jag planerat och glömmer jättemycket, säger Darin Nouri.

Framför allt talar de om tidsåtgången som ett problem snarare än innehållet. Mobiltelefon har många bra egenskaper, menar de. Man kan hålla koll på sitt skolarbete, söka fram fakta, ta del av nyheter, kolla intressanta videoklipp och vara närvarande i kontakten med vänner.

Att sluta använda mobilen skulle inte vara ett alternativ, menar de. Problemen uppstår när mobilen åker fram utan syfte eller eftertanke. 

– Många av oss har inte koll. Det är ett beroende. Som nikotin eller alkohol, säger Emma Arnborg, och de andra nickar.

Hur märks det?

– Huvudvärk. Ens vänner kan snabbt märka av att man inte är social, inte pratar lika mycket längre eller inte rör på sig. Om huvudvärken kommer brukar jag sova eller dricka vatten. Det brukar hjälpa, säger Jones Boutfadin.

Här nämns Reddit, Youtube, musiktjänsterna och skolverktygen som de viktigaste apparna. Snapchat, som 85 procent av alla 13 till 16-åringar säger sig använda, är inte avgörande för dem, men ett bra sätt att hålla kontakt med vänner världen över. 

Flera skrattar instämmande åt rapportens ord om att Facebook mer och mer är en tjänst för vuxenvärlden.

Darin Nouri, Debra Kldany, Emma Arnborg och Jones Boutfadin. Foto: Kevin Chang

Hur mycket påverkas ni av hur vuxna i er närhet använder mobilen?

– Många brukar säga att du gör som dina föräldrar gör. Jag tror inte alltid det är sant. Men nu sitter många föräldrar också mycket framför sina mobiler. Självklart blir vi också påverkade. Vi vill också göra det, säger Debra Kldany.

– Jag tror att det uppmanar till ett visst beteende, men typ indirekt. När jag var liten brukade min pappa ligga framför tv:n och kolla på nyheterna. Då tryggades min hjärna och jag ville också titta på nyheterna i stället för att leka, säger Emma Arnborg.

Darin Nouri berättar om ett videoklipp han såg nyligen. En känd skådespelare berättade att denne inte använde mobilen förrän efter klockan tolv på dagen. 

– Jag testade, men det gick inte så länge. Men det låter som en bra idé eftersom det är på morgonen som mobilen har mest negativa effekter för mig. Man ska hitta balans och varken använda den för mycket eller inte alls, säger Darin Nouri.

Debra Kldany tar, innan intervjun i slut, upp några av de risker som finns med ett liv där alltmer av kommunikationen pågår via nätet och sociala medier. Jones Boutfadin och Emma Arnborg stämmer in och berättar om vänner som varit med om att ha blivit pressade på pengar för att förhindra att kränkande bilder skickas till ens nära och kära. 

– Man ska vara försiktig när man är i sociala medier. Folk som du inte känner kan adda dig som vän med fel avsikter. En bra sak att kontrollera är då att man har samma typ av följare, säger Debra Kldany.