Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 01:13 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/det-har-med-mens-ar-jattepolitiskt/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

”Det här med mens är jättepolitiskt”

01:18. Videobloggerskan Clara Henry debuterar som författare med boken Ja jag har mens, hurså?

Clara Henry är Youtubestjärna, bloggare och har nu skrivit boken ”Ja jag har mens, hurså?” som handlar om mens, feminism och henne själv. Genom att lära sig och prata mer om mens tror hon att skammen kan tvättas bort.

Som sjuttonåring gjorde Clara Henry debut som videobloggare på Youtube. Sedan dess har följare på sociala medieplattformar ökat i tusental om och om igen. Nu är hon 21 och älskad för sin humor och ocensurerade personlighet.

Idén till boken började med ett projektarbete på gymnasiet. En sorts självhjälpsbok för tonåringar där ett kapitel skulle handla om mens. Projektet blev ersatt av ett annat och sedan dess har det där kapitlet legat på lur och väntat på att bli skrivet.

– Varje gång jag försökte ta upp det igen var det alltid menskapitlet jag började skriva på. Till slut frågade min agent om jag inte skulle skriva en bok om mens, och jag skrattade rakt ut. Vem skriver en bok om mens liksom? Men efter att tanken fått gro och jag insåg hur mycket det finns att berätta och hur mycket jag själv undrat över, så blev det helt enkelt så, säger Clara Henry.

Det börjar bli höst på Medborgarplatsen i Stockholm och vi är inte ensamma om att sitta utomhus för att njuta av den försvinnande behagliga temperaturen. Clara Henrys stol står mitt i en lerpöl, men hon bekymrar sig inte.

– Jag vill belysa att mensen existerar, men boken ska också fungera som en informationsbok eftersom det man lär sig i skolan är så begränsat, säger Clara Henry.

Skrivit har hon gjort sedan långt innan hon kunde stava. Föräldrarna fick tolka hennes egenkonstruerade bokstäver och en liten Clara Henry surade över att de inte förstod vad det stod.

Hennes intresse för mens har hon ingen självklar förklaring till, men kanske grundar det sig i hennes nyfikenhet och förmåga att använda sin humor för att prata om det som gör de flesta obekväma.

– Mina föräldrar har alltid varit väldigt öppna och pratat om det mesta. Men inte ens de pratade om mens. Då kände jag att det var någonting som inte stämde, säger Clara Henry.

Vi är många som minns den både tryckta och fnissiga stämningen när tjejerna i mellanstadieklassen fick gå till ett enskilt rum och prata om hur ägglossning, mens och spermier hänger ihop med att bli gravid.

– Det gjorde vi medan killarna satt i ett annat rum och trädde kondomer på bananer, och sedan var det inte så mycket mer med det. I skolan säger de inte att mensen är olika för alla. Det finns så många ångestfaktorer som kan tas bort genom mer kunskap, säger Clara Henry.

”Ja jag har mens, hurså?” är personlig och rättfram, liksom hon själv. Clara Henry skriver om osäkerheterna och det obekväma kring att få och ha mens, men också hur mensen borde bli en mer accepterad del av vårt liv. Att mensen varit ett verktyg för att förtrycka och förminska kvinnor är något hon är övertygad om och vill ändra på.

– Jag är öppen feminist och tar lika mycket politisk plats i boken som i mina videobloggar. Genom mina tusentals följare hamnar jag i en maktposition och med den kommer ansvar, och de flesta som engagerar sig och lyssnar är väldigt unga.

Foto: Elisabeth Ubbe

Det märks på sättet hon pratar att det finns någonting underliggande i ordvalen, att det inte är en slump vilka uttryck hon använder i tal och skrift. Att boken riktar sig främst till ”livmoderbärare” är genomtänkt. Ett ord som även är könsneutralt för en person med livmoder som inte identifierar sig som kvinna.

– Allt jag gör gör jag med någon slags feministisk underton som jag tror påverkar jättemycket. Det här med mens är jättepolitiskt, men jag tycker inte att det ska vara det. Jag vill få bort stämpeln av att mens är något man inte vill veta av, säger Clara Henry.

I bloggen och vloggen har hon skrivit och skämtat om blod, svett och tårar. Bokstavligen. Hon har myntat ord som ”sprutsvett” och är inte rädd för att grimasera mot kameran och berätta om både näsblod och mensblod.

– Minitamponger är den bästa lösningen när man blöder näsblod! Har du provat?

Boken är skriven till hennes följare. Förutom Youtube bloggar hon via Veckorevyn på claraslife.com, har 300 000 följare på Instagram, 84 000 följare på Twitter och 54 000 på sin officiella Facebooksida.

– Inkorgen exploderade när jag gick ut i min blogg och bad dem berätta vad de vill veta mer om och vad deras erfarenheter är. De har varit en jättebra källa, engagerat sig och valt omslag till boken.

Mensskam och Menssexism är två av sju kapitel i boken som innehåller en ordlista och tips på hur man kan bemöta någon som säger ”har du mens eller?”, men det handlar inte bara om mens.

– Den handlar om mig också. De som inte redan känner mig genom mitt bloggande kommer att lära känna mig i den här boken. Jag vill att den ska vara personlig just för att det man lär sig i skolan är så opersonligt.

Humor används ofta och mycket. Roliga anekdoter och metaforer är genomgående från första sidan till den sista och ordkreativiteten tar aldrig slut. ”Det finns myter om allt, men myter om mens känns det som att det finns lika många som Absolute Music-skivor.” skriver Clara Henry i första kapitlet ”Att få mens”.

Ett av Clara Henrys egna favoritkapitel är ”Menshistoria”, just för att hon själv inte kunnat något om mensens historia tidigare.

– I sitt Sommarprat berättade Liv Strömqvist till exempel att man tror att ordet tabu kommer från polynesiska ordet tapua som betyder två saker: mens och helig. Det var mindblowing! säger Clara Henry.

”Ja jag har mens, hurså?” består av sju kapitel. Feminism och jämställdhet återkommer i resonemanget kring mens i mer eller mindre alla kapitel. ”Menssexism” och ”Mens & feminism” är två av dem som är extra tydliga.

– Det är när jag pratar om mens och feminism som jag får allra mest glädjerop, men också det jag får allra mest hat för. Glädjeropen väger upp och det finns ett enormt behov av att lyfta upp de här ämnena.

Vad får du för respons förutom på bloggen?

– Jag blir jätteofta igenkänd på stan. Typ varje gång jag går ut. De flesta ber om att få ta en bild medan vissa vill berätta exakt vad jag gör som de gillar, vilket så klart är roligast! Många har kommit fram och utförligt förklarat hur deras klass börjat prata jätteöppet om mens och att det är tack vare mig. Då blir jag lite tårögd, berättar Clara Henry.

I höst ska hon föreläsa och fokus ska ligga på just mens. Även om boken riktar sig till de som ska få eller har mens hoppas hon att ämnet blir accepterat av alla kön och att män också intresserar sig.

– Folk vill höra mer om det, utan tvekan. För ett tag sedan var jag i Piteå och höll en föreläsning då moderatorn ställde mig en fråga om mens. En kille i publiken ropade ”Men orka!” och det slutade med att publiken buade ut honom och jag tänkte ”det här är jätterelevant för honom också”. Det är det jag hoppas att alla ska förstå.

Foto: Elisabeth Ubbe

Clara Henry blir igenkänd och fotograferingen passerar inte obemärkt. Några förbigående stannar och iakttar en stund, medan några andra ber om att få ta en selfie tillsammans med henne, vilket hon glatt ställer upp på. Att vara obekväm är inte Clara Henrys stil, vare sig det gäller att prata med en kamera, människor eller om mens.

Bilder i text av Elisabeth Ubbe

 

 

 


Fakta.Clara Henry

  • Clara Henry är videobloggare, bloggare, komiker och programledare. Hon har bland annat medverkat i SVT:s ”Valfeber” och haft en egen pratshow i Kanal 5.
  • Hon är 21 år, kommer från Landvetter och bor nu i Stockholm.
  • Clara Henry pratade i ”Sommar i P1” den 30 juni 2015.
  • På Youtube har hon cirka 354 000 följare. På Instagram finns hon under namnet ”glasclara” och på Twitter som ”glasklart” där hon har 300 000 respektive 84 000 följare.
  • Boken ”Ja jag har mens, hurså?” släpps den 23 september.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.