Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

”Det kan bli som när Klara revs”

Konstnären Karin Mamma Andersson är en av sjuttiosex kulturpersonligheter som undertecknat ett upprop om nya Slussen i Stockholm, och satt in en annons i dagens DN Kultur. Föreningen Kulturslussen har tagit fram ett eget förslag till hur Slussen ska byggas om.

Varför engagerar Slussen så många kulturpersonligheter?

– För att det kommer att påverka oss stockholmare väldigt lång tid framöver. Det är ett känsligt område för hela Stockholm, och det gäller att vara försiktig. Jag tror att det är viktigt att visa att det finns folk som tänker och bryr sig om estetiska värden, och inte bara de kommersiella.

Hur involverad har du varit i frågan?

– Jag har följt med från början och stöttat projektet. Främst för att de förslag som kommit tidigare har varit för dåliga för att acceptera. Det är viktigt att värna byggnaderna runt omkring i Gamla stan och Stadshuset, och att det inte blir det kommersiella centrum det ser ut att kunna bli.

Vad har ni för chanser att lyckas med ert förslag?

– Goda, hoppas jag. Vad vi står inför är att det kan bli en lika stor katastrof som när man rev hela Klarakvarteren, men den opinionen har inte blivit hörd i medierna. Motståndet har blivit tystat.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.