Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

”Det konstigaste är att jag är svensk”

Foto: Kristofer Lönnå
Han är stor i Japan, men hemma i Sundsvall vet få vem 17-åriga Yohio är. Nu släpper han ett nytt album – på japanska.

Yohio är en 17-årig gitarrist och sångare från Sundsvall som älskar Japan i allmänhet och landets popkultur i synnerhet. I år lanserades han själv som stjärna i sitt favoritland, och har pendlat till Japan där han medverkat i tv-program inför 10 miljoner tittare och överösts med presenter av fans som älskar hans musik och feminina look.

Du sjunger på japanska och klär dig på ett sätt som annars bara japanska artister gör. Hur snöade du in på Japan?

– Som liten gillade jag samurajer och ninjas. Men intresset vaknade på allvar när jag var nio år och läste Lian Hearns ”Över näktergalens golv”, om ett fiktivt feodalt Japan. Sen började jag läsa manga, titta på anime, lyssna på japansk musik och ta kvällskurser i japanska.

Berätta lite om din genre ”visual rock”, eller ”visual kei” som den kallas i Japan.

– Den gemensamma nämnaren är att alla lägger mycket vikt vid det visuella, på kläder och smink. Rötterna kommer från glamrocken. Men musiken kan vara allt från pop till death metal.

Hur brukar du och ditt band uppfattas i Sverige?

– De som inte är insatta tycker att det är bögigt på grund av kläderna och sminket. Suck. Men i Japan är det inget konstigt, där är manliga artister med feminin framtoning vanligt. Det konstigaste med mig där är att jag är svensk.

Är den friheten något som lockat dig till ”visual kei” och Japan?

– Jag har alltid sett feminin ut och ofta misstagits för tjej. Jag har fått förklara mig på herrtoaletter och så … När jag hittade det här kände jag att det passade mig. I Japan tycker de att jag är naturligt ”visual kei”, eftersom jag ser så feminin ut även utan smink.

Var hittar du inspiration till kläderna?

– Framför allt i den japanska popkulturen. Bandets kläder sys av en sömmerska i Stockholm som också syr mycket till konståkare. Men på senaste skivan bär jag en exklusiv klänning från Japans största Lolitamärke.

Du har gjort flera promotionresor till Japan. Vad brukar medierna fråga om?

– De brukar fråga varför jag tycker om Japan så mycket, och blir jätteglada när jag öser på med komplimanger om landet och kulturen. De är som en flickvän som behöver höra att hon är bäst hela tiden, men inte vågar fråga rakt ut.

Har du några hängivna fans där borta?

– Ja, absolut. Efter en spelning i Tokyo fick jag så mycket presenter att jag inte fick med dem på flyget. Dyr choklad och japanskt godis som jag sagt att jag gillar, bland annat. Fansen är väldigt lugna och artiga, även om de är hysteriska innerst inne. Folk beter sig så annorlunda i Japan, och jag pluggar stenhårt för att lära mig ännu mer om deras etikett och koder inför nästa resa.

 

Yohio

Ålder: 17 år.
Familj: Mamma, pappa och två yngre systrar.
Bor: i Sundsvall.
Gör: Gitarrist och sångare i soloprojekt och med bandet Seremedy.
Aktuell med: Seremedys debutalbum som släpptes den 8 augusti. Samt solo-ep:n ”Reach the sky”. Senare i höst kommer soloalbumet.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.