Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-29 05:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/det-ryska-kriget-som-ska-skilja-ukraina-fran-europa/

KULTUR

Det ryska kriget som ska skilja Ukraina från Europa

Bild 1 av 3 Paul Hansens bild av UkrainaDN:s fotograf Paul Hansen har rest till Ukraina vid flera tillfällen för att skildra krisen i landet. För ett par veckor sedan vann han klassen ”Bildreportage utland” i tävlingen Årets bild med dessa bilder.Kiev, 25 januari: Någon skriker ”Berkut” och omedelbart bemannas frontlinjen av hundratals män. De kastar sten, brandbomber och någon gång avlossas skott. Ilskan mot den fruktade och hatade specialpolisen Berkut är särskilt stor. De anklagas för att ligga bakom de flesta döds-fallen på Majdan.
Foto: Paul Hansen
Bild 2 av 3 Kiev, 28 januari 2014: När lugnet tillfälligt ­lägger sig vid barrikad­erna på Hrusjevskyjgatan vågar sig några aktivister och en präst fram till fronten för att försöka samtala. Men den blåsvarta muren av poliser bevekas inte. Snart börjar striderna igen.
Foto: Paul Hansen
Bild 3 av 3 Kiev, 22 februari 2014: Jurij och Sergeij, två av offren för presidentens polis hedras på Frihetstorget, Majdan, innan de begravs. Kriget, som fortsätter söderut mot Krim och österut mot Donbass kommer att kräva flera tusen döda till innan året är över.
Foto: Paul Hansen

Ett år efter annekteringen av Krim fortsätter det nya ryska projektet att bygga på idén om en världskonspiration. Men Ukraina vill hellre dela EU:s tro på det civila samhället – och konflikten består. ”Det är rimligt att tro att Moskva har en ännu större plan för disintegration”, skriver historikern Timothy Snyder.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in