Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Detta har hänt i fallet Harvey Weinstein och övergreppsanklagelserna

01:20. Den mäktiga Hollywoodproducenten Harvey Weinstein anklagas för övergrepp på kvinnor och sociala medier svämmar över av hashtaggen MeToo. DN sammanfattar vad som hänt.

Nyheten om Hollywoodproducenten Harvey Weinsteins övergrepp på kvinnliga medarbetare och skådespelare har upprört en hel värld. Anklagelserna, fördömandena och turerna har varit otaliga. DN rekapitulerar fallet från första början.

• Den 5 oktober publicerar New York Times en samling vittnesmål från kvinnor i Hollywood som blivit trakassererade av den 65-årige Hollywoodproducenten Harvey Weinstein. Trakasserierna och övergreppen ska ha pågått i närmare tre decennier. Harvey Weinstein, en av Hollywoods absolut mäktigaste män som producerat 331 filmer och tv-serier sedan 1981, har tagit för vana att närma sig kvinnliga skådespelare med sexuella anspelningar och inviter. Ofta har han erbjudit jobb och fördelar i utbyte mot sexuella tjänster.

Läs mer: Känd filmproducent anklagas för sexuella trakasserier

• I den första New York Times-artikeln framkommer också att Weinstein har slutit ekonomiska överenskommelser med minst åtta kvinnor från 1990 till 2015, bland dem flera skådespelare, assistenter och modeller, för att de inte skulle polisanmäla övergreppen. Skådespelarna Ashley Judd och Rose McGowan är två av dem.

• Harvey Weinstein själv säger i ett uttalande i artikeln att han förstår att hans agerande har ”orsakat mycket smärta” och att han ber om ursäkt för det. Han berättar att han planerar att ta en paus från arbetet för att gå i terapi. Samtidigt säger hans advokat Lisa Bloom att flera av anklagelserna är falska.

Greta Thurfjell: Största möjliga manstystnad råder kring Harvey Weinstein

• Den 6 oktober säger ett flertal demokrater i den amerikanska kongressen att de ska skänka de pengar de fått av Harvey Weinstein till välgörenhet. Weinstein har under sin karriär skänkt frikostigt till demokraterna, inklusive presidentkampanjerna för Barack Obama och Hillary Clinton. Filmsajten Variety uppskattar den totala summan till dryga 1,4 miljoner dollar sedan 1990.

• En tredjedel av styrelsen för Weinsteins företag, The Weinstein Company, avgår efter anklagelserna. Den 7 oktober avsäger sig Weinsteins advokat, Lisa Bloom, sitt uppdrag efter kritik från styrelsen.

Meryl Streep om Harvey Weinstein: Kvinnorna som talar ut är våra hjältar

• Den 8 oktober får Harvey Weinstein med omedelbar verkan sparken från det företag han själv startat. Företagets styrelsemedlem och tillförordnade chef Bob Weinstein, Harvey Weinsteins bror, kallar senare sin tidigare affärspartner för ”en mycket sjuk man” och ”en lögnare i världsklass”.

• Efter flera dagars avvaktande tystnad tar ett flertal kvinnliga skådespelare som arbetat med Harvey Weinstein den 9 oktober bladet från munnen. Meryl Streep, medverkat i Weinsteinfilmer som ”August: Osage County” och ”The iron lady”, kallar anklagelserna för ”förfärande” och ”oförlåtliga”, men menar att hon inte kände till dem sedan tidigare. Glenn Close, Kate Winslet och Judi Dench – alla med nära band till Weinstein – stämmer in i kören av fördömanden.

Läs mer: Paltrow och Jolie anklagar Weinstein för övergrepp

• Den 9 oktober framkommer också att Harvey Weinstein bett en mängd Hollywoodtoppar att ställa sig bakom honom. Han har ringt och mejlat till producenter, agenter och tidigare vänner för att försäkra sig om att inte bli av med sitt jobb. ”Låt mig inte bli sparkad”, skriver han i mejlet. ”Om industrin stöttar mig är det allt jag behöver.”

Gwyneth Paltrow och Angelina Jolie.
Gwyneth Paltrow och Angelina Jolie. Foto: TT

• Efter nyheten om att Harvey Weinstein förlorat sitt jobb berättar fler kvinnliga skådespelare om de trakasserier de utsatts för. Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow, Rosanna Arquette och Cara Delevingne finns bland de stora namnen.

Lisa Langseth om Weinstein: ”Alla har vetat om det hur länge som helst”

• Den tidigare presidentkandidaten Hillary Clinton fördömer, efter att amerikanska medier i flera dagar kritiserat hennes tystnad, den 10 oktober Harvey Weinsteins agerande, och säger sig vara ”chockad och äcklad” över anklagelserna. Även det tidigare presidentparet Barack och Michelle Obama säger sig vara ”äcklade” över det sätt på vilket Weinstein ”förminskat och förnedrat” sina kvinnliga offer.

• Den 10 oktober säger Harvey Weinsteins fru, 41-åriga Georgina Chapman, till People Magazine att hon ansöker om skilsmässa från sin make.

Läs mer: Lindsay Lohan tar Harvey Weinstein i försvar – och kritiserar hustrun

• Något som uppmärksammats i efterspelet till anklagelserna mot Weinstein är hur det har kunnat undgå offentligheten så länge. The Guardian har bland annat rapporterat om hur de hört av sig till 26 framstående manliga skådespelare och regissörer som arbetat nära Weinstein, och rimligen borde ha känt till anklagelserna, utan att inledningsvis få några svar. Senare har flera av dem i uttalandet fördömt producentens agerande och hävdat att de inget visste. En av dem är skådespelaren Ben Affleck, som fått hård kritik av ett av Weinsteins offer – Rose McGowan, som menar att hon uttryckligen pratat med Affleck om trakasserierna utan att något hänt. Affleck har även fått be om ursäkt för en gång då han själv trakasserade skådespelaren Hilarie Burton.

• Tre kvinnor anklagar Harvey Weinstein för våldtäkt i en artikel i The New Yorker, bland dem skådespelarna Asia Argento och Lucia Evans.

Nicholas Wennö: Stormen kring Weinstein kan vara slutet för tystnadskulturen

• Den 11 oktober meddelar den brittiska filmakademin Bafta att Harvey Weinstein utesluts ur organisationen. ”Vi hoppas att detta tillkännagivande skickar ett tydligt meddelande om att ett sådant beteende absolut inte har någon plats i vår industri”, skriver Bafta i ett uttalande. Organisationen som ordnar Oscarsgalan, Academy of motion picture arts and sciences, meddelar också att den ska sammanträda på lördagen den 14 oktober för att komma överens om ett passande svar på anklagelserna. Enligt förhandsspekulationer kan Weinstein uteslutas ur Oscarsakademin.

• Enligt källor till New York Post har polisen i New York börjat nysta i övergreppen. Utredare har nu fått order om att söka upp och intervjua offer för Weinsteins trakasserier.

– Han har hållit på med det här så länge att det måste finnas fler offer där ute. Föreställ dig hur många löften han har gett till unga kvinnor som försökte lyckas i branschen, säger en högt uppsatt poliskälla till New York Post.

Läs mer: Woody Allen ”tycker synd om” Harvey Weinstein

• Den 14 oktober utesluts Harvey Weinstein ur Oscarsakademin.

• Den 15 oktober framkommer fler anklagelser om våldtäkter som Harvey Weinstein ska ha begått. Även brittisk polis dras in i utredningar gällande Hollywoodproducenten.

• Den 16 oktober rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg’s att The Weinstein Company förhandlar om försäljning till investmentbolaget Colony Capital. Detta efter att uppgifter läckt om att Harvey Weinsteins företag, som han fick sparken från efter anklagelserna, övervägt att byta namn. 

• Under hashtaggen #MeToo börjar tiotusentals kvinnor i sociala medier den 15 oktober berätta om hur de utsatts för övergrepp, i svallvågorna efter uppmärksamheten kring Harvey Weinstein. Initiativet togs av den amerikanska skådespelaren Alyssa Milano. 

Läs mer: Nätkampanjen #MeToo samlade 25 000 vittnesmål på timmar

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.