Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-03 16:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/dinosaurierna-har-tagit-sig-in-pa-tom-tits/

Kultur

Dinosaurierna har tagit sig in på Tom Tits

Foto: somethingway

Det räcker att ta sig till Södertälje för att få en känsla av hur dinosaurier såg ut, rörde sig och lät. När Tom Tits öppnar på måndagen tas besökarna emot av modeller av de urtida jättarna som är gjorda efter de senaste vetenskapliga rönen.

Vetenskapsmuseet Tom Tits i Södertälje har, liksom många andra museer, hållit pandemistängt under våren. Men på måndagen den 22 juni slår de återigen upp portarna för sommaren – åtminstone till experimentparken och den nya utomhusutställningen vid namn ”Dinosauria”. 

Jan Westin, filosofie doktor i zoologi och grundare av Universeum i Göteborg, har lett arbetet med utställningen ihop med multikonstnären Emilio Sheikhan. Varje rörelse, hud, fjäder och tand är framtagen efter den senaste forskningen om hur djuren såg ut.

– Jag gick egentligen i pension för tre år sedan, men det här arbetet tvingar mig att hänga med på forskningsfronten. Det kommer hela tiden nya rön om dinosaurier, så utställningen måste ständigt förnyas – det kan vara någon tagg som man upptäckt sticker ut ur mungipan, eller något i dinosauriernas beteenden, säger Jan Westin till DN.

Emilio Sheikhan och Jan Westin vid sin utställning Dinosauria.
Emilio Sheikhan och Jan Westin vid sin utställning Dinosauria. Foto: Tom Tits

I parken ställs sju dinosauriearter och en flygödla, en så kallad pteranodon, ut i naturlig storlek. Och mycket av de naturtrogna replikornas rörelsemönster och ljud har lånats från moderna djur, såsom fåglar, berättar Jan Westin. 

– Det är faktiskt till vår fördel att coronan har fördröjt öppnandet av utställningen. Vissa av dinosaurierna är fjäderbeklädda, och när vi tidigare har byggt upp utställningar utomhus har fåglar kommit och ryckt fjädrarna för att bygga bo med. De var inte ett dugg rädda för sina hemska förfäder. Men nu är bobyggarperioden som tur är över!

Vilken är din personliga favorit av utställningens dinosaurier?

– Det finns en sort heter Zuul, efter monstret i den första ”Ghostbusters”-filmen. Den hittades bara häromåret, och jag tror inte att den finns på någon annan utställning. Det är en trevlig växtätare, och hör väl inte till de smartaste dinosaurierna. Men den ser väldigt skräckinjagande ut, med enorma taggar och en kraftig benklubba längst ut på svansen, som den kunde slå av benen på en T-rex med, säger Jan Westin.

Utställningen har öppet till och med den 30 september.

Ämnen i artikeln

Museer

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt