Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-14 19:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/dixie-chicks-stryker-dixie-ur-namnet/

Kultur

Dixie Chicks stryker ”Dixie” ur namnet

Dixie Chicks heter numera The Chicks. Arkivbild.
Dixie Chicks heter numera The Chicks. Arkivbild. Foto: Kevin Winter/AFP

Countrytrion Dixie Chicks har bytt namn, rapporterar, skriver Reuters. Numera går bandet under namnet The Chicks, efter att helt enkelt ha strukit ordet ”Dixie” ur namnet. Ordet är förknippat med de amerikanska sydstaterna, där slaveriet tillämpades.

TT Text

Bandet gör inget annat uttalande än att man vill ”möta ögonblicket” på sin hemsida. De har ändrat namnet i sina sociala medier och i länkadressen till webbsidan, men inte gett någon officiell förklaring.

Nyligen ändrade även bandet Lady Antebellum namn till Lady A, eftersom ordet ”antebellum” används för att beskriva kulturen som rådde i södra USA före det amerikanska inbördeskriget, en tid då slaveri var en vanlig företeelse.

The Chicks bildades 1989 och uppmärksammades stort 2003, när de uttalade sig negativt om dåvarande presidenten George W Bushs order om att invadera Irak. Det ledde till att de bojkottades av amerikanska radiostationer. De släppte tre år senare låten ”Not ready to make nice” som ett svar på kritiken.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt