Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-19 09:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/dj-ber-om-ursakt-for-lat-om-coronaviruset/

Kultur

Dj ber om ursäkt för låt om coronaviruset

Tomt på Pekings gator
Tomt på Pekings gator Foto: STR / AFP

En nederländsk radio-dj har bett om ursäkt till den kinesiska delen av landets befolkning sedan han spelat en låt som beskyller människor från Kina för coronavirusets spridning.

TT Text

Det var i programmet ”Laat met Lex” (”Sent med Lex”) som dj:n och programledaren Lex Gaarthuis spelade låten ”Voorkomen is beter dan chinezen”. Titeln betyder löst översatt ”Att förebygga är bättre än kineser”, och texten innehåller en ordlek som anspelar på likheten i uttal mellan de nederländska orden ”chinezen” (kineser) och ”genezen” (att tillfriskna).

Låtvalet togs inte emot med öppna armar i Nederländerna, där en namninsamlingslista som redan har över 50 000 signaturer kallar verket ”diskriminerande” och ”omänskligt”.

Gaarthuis bad om ursäkt kort efter de initiala reaktionerna, och upprepade sin ursäkt i måndagens program. Enligt honom var låten tänkt att vara ”satir med glimten i ögat”.

– Jag inser verkligen att jag begick ett stort misstag och jag har förolämpat människor med kinesisk bakgrund.

Radio 10, som sänder Gaarthuis program, har avpublicerat låten.