Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Dj-drömmen bara en knapptryckning bort

Discjockeyn har fått rockstjärnestatus och nu vill allt fler lära sig att dj:a för att briljera på hemmafesterna eller bli nästa Avicii. Samtidigt har tekniken och musiken aldrig varit billigare och mer tillgänglig än nu.

Svenska producenter och dj-stjärnor som Swedish House Mafia, Avicii och Rebecca & Fiona har de senaste åren erövrat världens topplistor och musikscener.

I dag är det fullt möjligt för vem som helst att dj:a via datorn, sin Ipad eller till och med mobiltelefonen utan att det blir allt för kostsamt. För den som vill lära sig mer om konsten att synka, scratcha och mixa finns även utbildningar och kurser.

Dj-skolan i Göteborg lockar allt ifrån nyfikna och medelålders till dem som vill spela på kompisens bröllop eller ungdomar som vill satsa allt för att bli den nya Avicii.
- Det finns så många olika typer av dj:s i dag, vem som helst kan bli dj, det är det roliga. Vi har ungefär 35 procent tjejer, och de killar som kommer hit är inte alls som man kan tro de coolaste utan tvärtom musik- och datanördar, säger ansvarig för dj-skolan Jojjan Angervall.

Det sägs att Avicii själv gick en dj-skola innan han gjorde sitt första framträdande.
- Han var en riktig datanörd och det är nog det som sporrar många att vem som helst kan lyckas bara man är tillräckligt energisk och ihärdig, säger Jojjan Angervall.

Royne Sundman, 50, är snickare till vardags. Kärleken till musiken förde honom till dj:andet i slutet av 1970-talet. Ibland spelar han på "after work" eller klubb men annars är det en ren hobby.

- Jag brukar stå hemma och leka men inte för familjens skull utan för min egen. "Sänk!", brukar de skrika. Även grannarna har gnällt när det hörs ut på gatan, jo, jag har fått arga brev i brevlådan, säger han.

Två skivspelare står mellan ett mixerbord och en dator hemma i familjens radhus utanför Stockholm. Under skivspelarna står ett axplock av de LP-skivor och singlar som han samlat på sig genom åren. Han tar fram några kantstötta vinylomslag med The Commodores, The Clash och Stevie Wonder - rullar igång skivspelarna och skapar skön "after work"-känsla hemma i vardagsrummet.

- Många av min sons kompisar kallar sig dj:s. De brukar komma hit och klämma och känna på grejerna. De är lite impade av gubben, som håller på när han är 50, säger Royne Sundman.

Att det just ska vara vinylskivor som mixas efterfrågas allt mer sällan. Det räcker att ta med sig en dator och koppla den direkt till ett mixerbord. Flera unga dj:s tar bara med sig ett usb-minne.

Att det har blivit lättare att dj:a är Royne Sundman den förste att intyga.
- Förutom att man slipper släpa på alla skivor så är det smidigare att lyssna och byta låtar via datorn. Men i grund och botten handlar det om personen som står bakom, som känner pulsen och får folk att röra på sig.

Parallellt med de digitala mixerborden och datorerna blir tekniken mer tillgänglig. Sedan i februari finns möjlighet att dj:a med sin Ipad. Svenske Jonas Norberg har tagit fram en gratisapp med vilken man kan mixa låtar från Spotifys musikbibliotek.

- När jag började spela i mitten på 1990-talet hade mitt första discjockeysystem samma funktionalitet som gratisfunktionen av den här appen. Det systemet kostade 20 000 kronor.

- Vår mission är att demokratisera dj:andet. Vi tror att en ökad tillgång till musik gör att fler människor vill ha kul med den. Inte bara passivt lyssna, säger Jonas Norberg

Det behöver du

Tipset är att hålla det enkelt till en början och se vad som passar just dig.
Klassisk utrustning: Två skivspelare (skivspelarnas Rolls-Royce heter Technics och används av många proffs) eller cd-spelare, hörlurar och en tvåkanals-mixer.
Modern utrustning: I stället för vinyl eller cd kopplar du ett mjukvarupaket till ett mixerbord och använder musik direkt från datorn. Exempel på paket är Traktor, Serato och Scratch. De nämnda programmen läser alla musikformat. (TT)

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.