Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

DN-fotograf får prestigepris för Nordkoreafoto

01:00. Roger Turesson är nominerad till World Press Photo efter hans och Torbjörn Peterssons reportageresa till Nordkorea.

DN:s Roger Turesson tilldelas ett pris i den prestigefyllda tävlingen World Press Photo 2018 med en bild från ett maratonlopp i Nordkorea.

– Vi hade jobbat i flera år för att få visum dit, säger han. 

På onsdagen stod det klart att Roger Turesson, fotograf på Dagens Nyheter sedan 2007, har vunnit ett pris i fototävlingen World Press Photo. Tävlingen anses vara en av de mest prestigefyllda i världen.

– Det känns fruktansvärt kul, otroligt roligt. Det är jätteroligt att få ett erkännande för det man gör, säger han om nyheten.

Ännu är det bara klart att han har vunnit ett pris, men vilken placering hans bidrag får i den aktuella kategorin – Contemporary Issues – klargörs först när priset delas ut i mitten av april i Amsterdam.

Det var under våren 2017 som DN-fotografen Roger Turesson tillsammans med reportern Torbjörn Petersson fick tillträde till den tillslutna diktaturen Nordkorea. Anledningen var ett planerat reportage om Pyongyang Maraton. 

– Den här resan gjorde vi i april. Vi hade jobbat i flera år för att få visum dit, säger Roger Turesson. 

Ansträngningarna bar frukt och Roger Turesson berättar hur han fick ett perspektiv på Nordkorea som sällan visas annars. När tävlingen skulle starta såg han en vakt som stod ensam en bit ifrån de runt 50.000 personerna som befann sig på läktarna. 

Foto: Roger Turesson

– Jag stod på läktaren precis när starten skulle gå, på en stadion som var döpt efter Nordkoreas förste ledare Kim Il-Sung och som var helt fullsatt. Det var en väldigt speciell stämning, säger Roger Turesson om tillfället när han tog vinnarbilden och berättar att det var oklart om åskådarna var på plats av egen fri vilja eller om de var kommenderade att vara där.

DN:s fotografer har också nyligen fått priser i andra stora fototävlingar. Jonas Lindkvist fick silver i Pictures of the year internationals kategori för sportporträtt, vilket stod klart den 12 februari. Dessutom har DN:s fotografer fått sju nomineringar i Årets bild, arrangerad av Pressfotografernas klubb, med prisutdelning den 3 mars.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.