Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-21 00:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/dn-kultur-valjer-fem-favoriter-just-nu-5/

Kultur

DN Kultur väljer fem favoriter just nu

Tre av veckans fem favoriter. Foto: Adam Daver, Jacquelyn Tierney, Bullevuttan

Två utställningar, en boktrilogi, en essä och en film – kulturredaktionen har plockat ut fem aktuella verk som är värda din tid. Veckans tips kommer från Jacob Lundström, Birgitta Rubin, Maria Schottenius, Greta Thurfjell och Björn Wiman.

Rätta artikel
Fråga en överlevande – möt Pinchas Gutter. Foto: Adam Daver

1. Utställning. ”Speaking memories – Förintelsens sista vittnen”

Historiska museet

Han ser oss alla i ögonen – och svarar på alla våra frågor. På utställningen ”Speaking memories” på Historiska museet i Stockholm kan man ”samtala” med ett hologram av 87-årige Pinchas Gutter, en av dem som överlevde nazisternas folkmord. Här finns också vackra porträttfotografier av Karl Gabor av överlevande som hamnade i Sverige, föremål som lånats ut från koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau och USC Shoah Foundations videoarkiv med över 55.000 vittnesmål. Det är en gripande och stämningsfull utställning som ger minnet konkret röst. ”Världen är en farlig plats”, säger en av de överlevande. Det som hände kan hända igen.

Björn Wiman

 

Kulmage ersätter kulla på Bullevuttans ”Röd sand”. Foto: Bullevuttan

2. Utställning. ”Vårsalongen 2019”

Liljevalchs, Stockholm

”Vårsalongen” på Liljevalchs är en återkommande folkfest. Under det senaste decenniet har salongen blivit mer professionaliserad, under konsthallschefen Mårten Castenfors kompetenta ledning. I år är hängningen ovanligt sparsmakad – men som vanligt blomstrar det kreativa materialbruket. Här kan man hitta verk av allt från fnaset efter vässning av blyerstpennor till trasiga figuriner, ihoptejpade i surrealistiska konstellationer. Pastischer är en annan tacksam kategori. Skojigast är Bullevuttans Zorn-parodi på ”Röd sand”, där den nakna kullan ersatts av konstnären själv – avklädd, med kulmage och snoppen inklämd mellan benen.

Birgitta Rubin

 

Agota Kristof har skrivit en enastående trilogi. Foto: Ulf Andersson

3. Boktrilogi. Agota Kristof: ”Den stora skrivboken”, ”Beviset”, ”Den tredje lögnen”

Översättning: Marianne Tufvesson. Wahlström & Widstrand

Den här trilogin är en unik och sensationell skildring av fysisk och mental stympning av människor i krig, ockupation och exil. ”Den stora skrivboken” berättar om ett tvillingpar, som under ockupationskriget lämnas hos sin grymma, smutsiga och brännvinsdrickande mormor. Hon kallar dem horungar och tvingar dem att slita för brödfödan i hennes ruckel. Genom mormodern skolas de in i en tillvaro med en grym perverterad moral. Bröderna skaffar sig kontroll genom att skriva och utveckla ett exakt språk som de ensamma är herrar över. De två senare böckerna osäkrar berättelsen i den första. Sammantaget ett enastående verk. Läs mer här. 

Maria Schottenius

 

Att tolka sin schizofreni – Esmé Weijun Wang. Foto: Jacquelyn Tierney

4. Essä. Esmé Weijun Wang: ”Schizophrenia and the supernatural”

The Paris Review

The Paris Reviews nätupplaga har i dagarna publicerat ett utdrag ur den amerikanska essäisten och författaren Esmé Weijun Wangs bok ”The collected schizophrenias”, i vilket hon går på jakt efter övernaturliga sätt att hantera sina psykoser. Det låter minst sagt ovetenskapligt, men det är hon förstås medveten om själv, vilket gör essän gott: ”Genom att lära mig om gränstillstånd ville jag inte utvidga mina psykotiska erfarenheter, utan hitta ett sätt att förstå dem.” I häxkonst, tarotkort och tidiga psykoanalytiker letar hon efter sätt att tolka sin schizofreni som något mer än en psykisk sjukdom. Även för en skeptiker är det hemskt intressant. Läs mer här.

Greta Thurfjell

 

Egensinnigt mysterium – ur filmen ”Bränd”.

5. Film. ”Bränd”

Bio

Lee Chang-dongs sydkoreanska thriller handlar om den aspirerande författaren Jongsu och visar hur han måste leva romanen innan han kan börja skriva den. Den historien har vi kanske hört förut, men det hindrar inte ”Bränd” från att vara ett egensinnigt mysterium som aldrig känns förutbestämt. Det här triangeldramat mellan Jongsu, hans förälskelse Haemi och den blaserade Ben utspelar sig med det moderna Seoul som fond. Trots sin totala försynthet behåller lantisen Jongsu en kritisk blick på Ben, som hör hemma bland det rika folket i Gangnam. Och Lee skildrar skickligt händelserna som leder fram till en oundviklig klasskrock. Läs DN:s recension här.

Jacob Lundström

Läs om förra veckans fem favoriter