Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

DN listar: 5 flaggkonstverk vi minns

Mattias Norströms krökta flaggstång ”Du gamla du fria” fortsätter att väcka starka reaktioner. DN listar fem andra minnesvärda flaggkonstverk.

Foto: LEFTERIS PITARAKIS

”Flag” av Jasper Johns

När Johns var 24 år, två år efter att han lämnat den amerikanska militären, drömde han en natt om amerikanska flaggan. Det inspirerade den världskända vaxmålningen som senare såldes för 36 miljoner dollar på Sotheby's i New York.

Foto: Pelle Ericsson

”Skända flaggan” av Carl Johan De Geer

Den i dag ikoniska flaggan med ”KUKEN” skrivet rakt över såg dagens ljus 1967 på Galleri Karlsson, som en del av en utställning med vapenvägraraffischer. Verket beslagtogs av polisen. Senare har den bland annat använts på Magnus Ugglas album ”Allting som ni gör kan jag göra bättre”.

”Full fräs” av Peter Johansson

Installationsverk med ett rum fullt av svenska flaggor, fästa på olika spretande stänger. Ställdes ut på Tegen2 på Södermalm i Stockholm. Svenska Dagbladets Henrik Sahl Johansson kallade det en ”surrande, stormande samling"”.

Läs mer: Dan Jönsson: Den slokande flaggan på Sergels torg uttrycker en hotad, men viktig insikt

”Untitled (questions)” av Barbara Kruger

Politisk kommentar i form av en flagglek som ställer de klassiska frågorna om rättvisa, jämlikhet och solidaritet. Kruger är också känd för verk som ”Your body is a battleground” och ”I shop, therefore i am”.

Foto: Les Bennett

”What is the proper way to display a US flag?” av "Dread" Scott Tyler

Den då unga Tyler skapade enorm kontrovers när han 1989 bjöd in besökarna på Art institute of Chicago att kliva på den amerikanska flaggan. President Bush kallade konstverket ”skamligt” och tusentals människor protesterade utanför museet, vars finansiering skars ned kraftigt året därpå.

Läs mer: Birgitta Rubin: ”Norströms slokande flagga är besvärande likt ett annat verk”

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.