Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

DN och Svenska PEN för Raif Badawi

I dag är det fredag. Det innebär att bloggaren Raif Badawi ska torteras i Jeddah, Saudi­arabien.

Han är dömd för att ha krävt ökad yttrandefrihet och ha kritiserat det härskande prästerskapet. Han hävdade samma rätt som du just nu utövar genom att läsa en ocensurerad dagstidning.

För detta ska han få femtio rapp en gång i veckan, vilket förmodligen är en dödsdom. Fallet Badawi fortsätter att engagera och uppröra människor världen över. Nyligen erhöll Badawi även EU-parlamentets finaste människorättspris, Sacharov-priset för tankefrihet.

Enligt hoppingivande men officiellt obekräftade uppgifter ska Badawis benådning vara nära förestående. Vi vill nu se förnyade ansträningar av alla svenska partier att med starkast tänkbara metoder verka för ett internationellr krav på att så sker.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.