Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

DN på SXSW: Fejknyheter och Donald Trump i fokus

AUSTIN. I fjol var Barack Obama på plats, men ändå pratade de flesta om vr och annan teknik. I år var presidenten frånvarande, men dominerade ändå totalt. Digitalfestivalen South By Southwest, SXSW, i Austin präglades mer än något annat av ”the time of Trump”, skriver DN:s Martin Jönsson på plats i Austin.

Foto: I biomörkret på väg ut från visningen som öppnade årets filmfestival på South By Southwest i Austin träffar jag en journalistkollega från en amerikansk lokaltidning. Vi hälsar, han nickar mot filmduken och suckar ”We are doomed. Vi är dödsdömda”.

Filmen vi just sett är Brian Knappenbergers dokumentär ”Nobody speak”, en dystopi om tillståndet för journalistiken i Amerika i en tid där miljardärer med en agenda att attackera enskilda medier kan strypa den bevakning de ogillar.

Filmen började som en skildring av rättstvisten mellan wrestlinglegenden ”Hulk” Hogan och skvallersajten Gawker: en tvist som slutade med att Gawker lades ner och enskilda journalister försattes i personlig konkurs, sedan riskkapitalisten Peter Thiel, med ett gammalt horn i sidan till Gawker, finansierat hela processen.

Den fortsätter med att berätta om kuppen i Las Vegas i fjol, där spelmiljardären Sheldon Adelson via bulvaner tog över Nevadas största tidning Review Journal med resultatet att alla som granskat spelverksamheten i delstaten försvann från tidningen.

Sedan var filmen klar, trodde regissören. Men då blev Donald Trump, nära vän till både Thiel och Adelson, president – och Knappenberger fick klippa om den gång på gång, för att få den att också handla om en president med förkärlek för rättsprocesser och med en bild av etablerade medier som ”folkets fiender”.

– Det finns fog att vara rädd för vad detta kommer att leda till, sade Knappenberger efter premiären och fick medhåll av mediekrönikören David Folkenflik på public service-företaget NPR.

– Vad de här exemplen handlar om är hur väldigt rika människor har ett uttalat syfte att förstöra, att stoppa rapportering de ogillar.

Rädsla, uppgivenhet eller ett tillfälle att verkligen visa på journalistikens betydelse? Alla känslorna fanns representerade på årets SXSW Interactive, som nog aldrig tidigare kretsat så mycket kring politik – och journalistik.

Ett tydligt exempel på detta är Claire Wardle, projektledare på organisationen First Draft News, som arbetar med att motarbeta spridningen av "fake news", i samarbete med medieföretag över hela världen.

– Det här är den åttonde debatten om fake news jag varit med på sedan Trump tillträdde. För ett halvår sedan var det ingen som brydde sig om ämnet.

Fejknyheterna var i fokus för många av diskussionerna. Jake Tapper, nyhetsankare på CNN, var en av många som gav uttryck för frustrationen över hur det är att bevaka den nya Trumpadministrationen, som bara de senaste dagarna väckt ny uppmärksamhet, med kommentarer om kameror i mikrovågsugnar och att presidenten inte menade vad han twittrade om Barack Obamas telefonavlyssning.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, med denna faktabefriade värld, där de kan få vad som helst att framstå som något annat. Ibland när jag sitter i sändning har jag lust att säga: förstår ni att det här sänds i tv, att folk faktiskt tittar, säger Jake Tapper, nyhetsankare på CNN.

Han beskriver situationen som "historiskt spänd och historiskt svår" för medierna.

– Vi måste vara oerhört metodiska och ihärdiga och hela tiden påminna om att vad som är fakta och se till att det når fram.

Abby D Phillip, på Washington Post påpekar att tidningen ändrat sin policy för rubriksättning för att lyckas med detta.

– Vi kan inte bara berätta vad någon säger, vi måste också skriva ut mer redan i rubriken om vad som är klarlagt som osanning.

Phillip deltar i ett seminarium som konkurrenten New York Times anordnat, om sanning, politik och journalistik. Där träffar jag också veteranen Dan Rather, i många år på CBS, men i dag en flitig kommentator på Facebook om den politiska journalistiken.

Rather har en del att jämföra med, när det gäller politiska lögner, efter att ha bevakat bland andra Richard Nixon, men när jag frågar säger han att han aldrig har sett något som påminner om dagens situation.

– Vi har rusat in i en era av post-sanning, post-fakta och det kommer att ställa enorma krav på redaktionerna för att få publiken att förstå att det inte bara handlar om två läger, utan om att sanningen faktiskt är viktig.

Dean Baquet, chefredaktör på New York Times, håller med.

– Det här är journalistikens motsvarighet till 11 september. Det förändrar allt. Storyn om Donald Trump som president liknar inte någon annan story, den ställer helt nya krav på oss.

David Fahrenthold, grävreporter på Washington Post och den som avslöjade både inspelningen med Donald Trumps "grab them by the pussy"-uttalanden och hur han givit fel bild av vad han donerat till välgörenhet, ser dock mest möjligheter i den här situationen. Han ser presidentens attacker mot medier mer som ett uttryck för frustration än något annat.

– Donald Trump hatar inte medier, han är mer beroende av medier för sin självbild än av något annat. Hans ilska beror på att han behöver oss så mycket och att han störs av bilden som ges av honom.

Fahrenthold är optimist.

– Det är fantastiskt att jobba i en tid där journalistiken är viktigare än någonsin.

Van Jones, programledare på CNN och mannen bakom serien "The messy truth", där han reste runt i landet och intervjuade Trumpanhängare påminner dock om medierna inte får förstärka klyftorna i landet.

– Trump är, faktiskt, värre än jag kunnat föreställa mig. Men hans väljare är bättre än vad ni tror. Det värsta som kan hända nu är att det blir en sorts stambeteende, där varje läger håller på sitt, utan något utrymme för nyanser. Det lättaste man kan göra i dag är att rapportera att den ljugande lögnaren har ljugit igen. Men det skulle aldrig leda till någon förändring.

Ett liknande budskap hade Cory Booker, den karismatiske demokratiske senatorn från New Jersey, som inledde festivalen i fredags.

– Jag har i hela mitt liv inte upplevt ett sådant klimat av rädsla som jag gör nu. Det enda sättet att komma ur det är att bryta oss ur våra bekväma bekräftelsebubblor och börja se varandra.

Läs vidare om DN:s rapportering kring Donald Trump här.

Lösa citat. SXSW

Jake Tapper, nyhetsankare, CNN:

”Det här är ett avgörande ögonblick för journalistiken. Det enda jag tänker på är att jagmåste kunna se mina barn i ögonen. När de ser tillbaka på den här epoken måste jag känna att jag gjorde mitt för att förhindra det som håller på att hända.”

Van Jones, programledare, CNN:

”Debatten har blivit som ren underhållning, eller som sport, en kamp mellan två lag-. Du är före eller du är emot. De finns inget utrymme för nyanser. Men utan nyanser kommer vi aldrig att kunna förstå andra och se andra perspektiv.”

David Fahrenthold, Washington Post:

”Det får aldrig vara journalistikens mål att bry sig im hur folk röstar, utifrån vad man rapporterar. Jag rapporterar, du tolkar. Om vi uppfattas som part i målet dras vi in i ett ekosystem jag inte vill vara en del av.”

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.