Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-15 02:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/dn-samtal-om-coronakrisen-viruset-har-klatt-av-aldreomsorgen/

Kultur

DN-samtal om coronakrisen: ”Viruset har klätt av äldreomsorgen”

1:13:25. I författarsamtal i DNs regi talade Elisabeth Åsbrink, Maciej Zaremba, Sverker Sörlin och Åsne Seierstad om sina erfarenheter av covid-19-pandemin.

Har den svenska coronastrategin misslyckats? I så fall varför? I ett digitalt samtal i Dagens Nyheters regi på tisdagskvällen samtalade fyra författare om pandemin.

– Vi borde vara mer observanta på vad vi gör på vår planet, sa bland annat Åsne Seierstad.

Förutom Åsne Seierstad talade Elisabeth Åsbrink, Maciej Zaremba och Sverker Sörlin om sina erfarenheter av covid-19-pandemin under ledning av DN:s Johar Bendjelloul. 

Samtalet utgick ifrån deras bidrag i den nyutgivna antologin ”Corona – 19 författare om krisen”, som består av texter av svenska och internationella författare som publicerats i DN Kultur under våren.

Lyssna på avsnittet här:

Maciej Zaremba uttryckte förvåning över de svenska myndigheternas agerande kring coronaviruset.   

 – Det verkar som att det som händer nu är ett historiskt trendbrott mot de auktoritära hälsotraditionerna, sade han.

Idéhistorikern och författaren Sverker Sörlin kallade strategin från de svenska myndigheterna kring coronan som närmast ett överord i sammanhanget.

– Snarare skulle man säga det svenska beteendet eller modellen. Vi har haft en tradition sedan länge att myndigheter gör mycket av jobbet och att expertisen får spela en stor roll, medan andra länder har mycket starkare departement knutna direkt till regeringarna, poängterade han.

– Därför kan man säga att Sverige haft en icke-strategi – man har låtit det ske som expertmyndigheten förklarat vara det som ska ske. En limbolik situation. 

Journalisten och författaren Elisabeth Åsbrink beskrev i samtalet med sina kollegor hur hon saknat en tydlighet i både vägval, motivering, mål och ansvarstagande från de ansvariga i kampen mot pandemin i Sverige.

Bild 1 av 4
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Bild 2 av 4 Sverker Sörlin
Foto: Leonidas Aretakis
Bild 3 av 4 Maciej Zaremba
Foto: Paul Hansen
Bild 4 av 4 Elisabeth Åsbrink
Foto: Emma Eriksson

Hennes text i antologin handlar om tillit, inte minst till våra myndigheter. Hon frågar sig i den om Sverige, till följd av vår historia, i dag är ”fredsskadat” – och vilka konsekvenser det i så fall kan få. En frågeställning som resulterade i mycket starka och skilda åsikter bland läsarna.  

– Man attackerar budbäraren i stället för att diskutera vad texten säger och föra ett samtal. Jag beklagar det. 

Åsbrink kommenterade vidare hur uppenbart icke-fungerande den svenska åldringsvården har visat sig vara.

– Det är ju helt tydligt hur viruset har avklätt äldreomsorgen och hur situationen för gamla och mycket gamla människor är. Det är djupt provocerande också för att det här har så många vetat länge. 

Även den norska författaren Åsne Seierstad kommenterade den svenska strategin. Hon efterfrågade en aktivare debatt kring vilken betydelse den ekologiska systemstressen haft för virussmittan i världen.

– Vi borde vara mer observanta på vad vi gör på vår planet och se mer på orsakerna, sade hon. 

Läs mer: En rik bok om pandemins härjningar – läs Stefan Eklunds recension av ”Corona – 19 författare om krisen”

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt