Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

DN väljer 25 franska favoriter. Här är 2000-talets bästa filmer – från A till W

Här tipsar DN:s kritiker om deras franska favoritfilmer och hur man hittar dem bland alla strömningstjänster.

Foto:

"Amour”

Regi: Michael Haneke

(2012) SF Anytime/Plejmo

Ömsint, varm och Guldpalmsbelönad skildring av den livslånga kärleken i livets slutskede med Emmanuelle Riva och Jean-Louis Trintignant i huvudrollerna.

”Blå är den varmaste -färgen”

Regi: Abdellatif Kechiche

(2013) Itunes/SF Anytime

Naken och omstörtande passion mellan två unga kvinnor skildras med en kaskad av poetiska bilder. Léa Seydoux och Adèle Exarchopoulos hyllades för sin sensuella gestaltning.

”Bonjour Sagan”

Regi: Diane Kurys

(2008) C More/SF Anytime

Hemlighetsfulla Sylvie Testud gör ett pregnant porträtt av den excentriska och utsvävande författaren Françoise Sagan som bland annat skrev ”Bonjour tristesse”.

”Couscous”

Regi: Abdellatif Kechiche

(2007) Draken Film

Familjedramatik, matlagning och magdans blandas i en pratglad, färgstark släktskildring från sydfranska Sète.

Läs mer: Helena Lindblad om ny våg av filmer som behandlar terror.

”Dagen efter denna”

Regi: Mia Hansen-Løve

(2016) Triart m fl

Isabelle Huppert briljerar som krass filosofilärare i ett ljuvligt känslosamt krisdrama som aldrig blir smetigt sentimentalt.

”Det förflutna”

Regi: Asghar Farhadi

(2013) SF Anytime/Plejmo

Laddat relationsdrama mellan en iransk man och hans franska exfru som efter många år i olika länder äntligen ska slutföra sin skilsmässa.

”Divines”

Regi: Houda Benyamina

(2016) Netflix

Starkt Golden globe-nominerat drama om marginaliserade unga kvinnors hårda men också glädjefyllda liv i en fransk förort.

”Eden”

Regi: Mia Hansen-Løve

(2014) SF Anytime/Google Play

Ömsint och vemodig tidsresa tillbaka till 90-talets pulserande franska housevåg, inspirerad av regissörens bror Sven Hansen-Løve som hjälpt till med manuset.

”Efter revolutionen”

Regi: Olivier Assayas

(2012) Triart

Nostalgisk men vass återblick på unga aktivister som tar vid där 1968-års revolution slutar. Självbiografiskt om hur konstnärsdrömmar och politiskt engagemang krockar med verkligheten.

”En oväntad vänskap”

Regi: Olivier Nakache/Eric Toledano

(2011) Itunes/Google Play m fl

Underfundig kompiskomedi med klass- och rastema med en rullstolsburen vit aristokrat och hans svarta assistent från förorten.

”En profet”

Regi: Jacques Audiard

(2009) SF Anytime

Prisat fängelsedrama om överlevnadens pris. Tahar Rahim fick sitt genombrott som den småkriminelle Malik som hamnar i ett dödligt maktspel innanför murarna.

”Fjärilen i glaskupan”

Regi: Julian Schnabel

(2007) Itunes/SF Anytime

Svidande vacker filmatisering av bästsäljaren där Mathieu Amalric spelar den totalförlamade Elle-redaktören som bara kunde kommunicera genom blinkningar.

Foto:

”Girlhood”

Regi: Céline Sciamma

(2008) Plejmo/SF Anytime

En fantastisk, levande och skimrande skildring av tonårstjejer från förorten som försöker hitta det där egna rummet där de kan vara sig själva.

”Gudar och människor”

Regi: Xavier Beauvois

(2010) Draken Film/SF Anytime

Verklighetsbaserat drama om om tro, hopp och självuppoffringar. I centrum finns katolska munkar som verkar i en algerisk bergsby – trots hot från islamistiska grupper.

”Holy motors”

Regi: Leos Carax

(2012) Triart

Helkryptiskt och utflippat där Denis Lavants enigmatiska yrkesmördare åker runt i en vit limousin genom Paris och byter olika groteska skepnader mellan de olika uppdragen.

Quiz: Vad vet du om fransk film?

”I andras ögon”

Regi: Agnès Jaoui

(2000) SF Anytime

Kritikerrosad relationskomedi över klass-, köns- och kulturgränserna där en företagskapitalist blir kär i en skådespelerska som rör sig i snobbiga kulturkretsar.

”Lemming”

Regi: Dominik Moll

(2005) Triart

Surrealistisk, absurd och gnagande psykthriller där en liten lämmel i diskbänken skapar kaos under en redan katastrofal parmiddag i fransk borgarmiljö.

”Mellan väggarna”

Regi: Laurent Cantet

(2008) Draken Film/SF Anytime

En ”äkta” fransklärare gläntar på dörren till sitt multietniska klassrum. Även eleverna spelar sig själva i det här ständigt levande, osentimentala ordkriget.

”Miraklet i Lourdes”

Regi: Jessica Hausner

(2009) Draken Film/SF Anytime

Stilsäker och stillsamt ironisk askungesaga där Sylvie Testud -spelar ms-sjuk ateist som ger sig ut på en mirakulös pilgrimsresa till den kitschiga katolska vallfartsorten.

”Mitt hjärtas förlorade slag”

Regi: Jacques Audiard

(2005) SF Anytime/Draken Film

Känsligt familjedrama om en ung man som slits mellan faderns gangsterverksamhet i Paris och drömmar om en pianistkarriär.

”Paris, je t’aime”

Regi: Olivier Assayas, Wes -Anderson m fl

(2005) Itunes/Draken Film

Charmig och brokig episodfilm där en lång rad av världens mest kända regissörer skickar filmiska vykort från kärlekens huvudstad.

”Rust and bone”

Regi: Jacques Audiard

(2012) Triart

Modern melodram där Oscars-vinnande Marion -Cotillard spelar en arrogant och bitchig späck-huggartränare som tvingas ompröva livet i mötet med Matthias -Schoenaerts boxare.

”Sommaren ’71”

Regi: Catherine Corsini

(2015) Folkets Bio

Vackert kärleksrus och hetsig kvinnokamp i sjuttiotalstappning där unga Delphine från landsbygden flyr till Paris och förälskar sig i aktivistakademikern Carole.

”Swimmingpool”

Regi: François Ozon

(2003) SF Anytime

Psykologisk thriller där Charlotte Ramplings utslitna deckarförfattare får ny skaparlust i mötet med en ung och frisläppt fransk blondin vid poolkanten.

”White material”

Regi: Claire Denis

(2009) Triart/Draken Film

I en av sina mest omistliga filmer utforskar Claire Denis sitt Afrika i ett genialt drama om plantage-ägerskan som vägrar ge upp sin mark. Isabelle Huppert briljerar i rollen som sturig och skamlös kolonisatör.

Filmerna går i många fall att strömma på flera sajter. Oftast är det de billigaste alternativen som angivits. Mer info se vodeville.se

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.