Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

DN väljer: Fyra kulturhopp inför 2017

Artisten Janice Kamya Kavander, författaren Lena Bezawork Grönlund, ståuppkomiker Marcus Bergren och skådespelaren David Arnesen spås ha en lysande framtid i Kultursverige.
Artisten Janice Kamya Kavander, författaren Lena Bezawork Grönlund, ståuppkomiker Marcus Bergren och skådespelaren David Arnesen spås ha en lysande framtid i Kultursverige. Foto: Nicklas Thegerström

Kulturens nyårslöften. DN Kultur samlar fyra stjärnskott som berättar varför nästa år ska bli deras år.

Foto: Nicklas Thegerström

Marcus Berggren, ståuppkomiker: Att ha tråkigt är den bästa inspirationen

Marcus Berggren är ståuppkomiker och har medverkat i P3:s ”Tankesmedjan”. I vår gör han sin första soloshow, vilket han hoppas ska bli startskottet för att bli folklig.

Vem är du?

– Jag är en komiker från Kungälv, som håller på med radio och bloggar en del. Jag gör egentligen massa grejer, men har försökt skala bort så mycket som möjligt för att satsa bara på standup, och min podcast ”Tombola”. För att bli bra som ståuppare måste man hålla på så fruktansvärt mycket. Det är som med konditionsträning – jag måste köra nästan varje dag.

Varför blev det just ståupp?

– Tidigare har jag varit mer av en mångsysslare, som hållit på med olika saker, typ spelat i band och tecknat mycket. Men så hittade jag standuppen som kanaliserar allt det som jag vill göra i ett. Det är väldigt skönt för det har blivit något slags lugn och ro, och jag kan slappna av. Nu vill jag inte göra något annat än det.

Vad inspirerar dig?

– Att ha tråkigt är den bästa inspirationen. Tyvärr har jag inte tid att ha det så tråkigt, för jag jobbar hela tiden. Men jag har nog blivit ganska tråkig privat sedan jag började med det här. När jag är ledig vill jag göra så vanliga grejer som möjligt. Det är i vilan som guldet kommer.

Har du något budskap i din humor?

– Jag är ganska snabb och absurdistisk. Men jag jobbar på att bli mer och mer sann. Man har en parameter som är den man är, och en som är det som är roligt. Någonstans vill man att de två ska mötas – så man kan prata om det man brinner för och samtidigt göra det roligt.

Varför blir nästa år ditt år?

– Jag kan inte hugga något i sten, men jag hoppas att det blir mitt år. 2016 har känts som något slags startgrop, och nästa år händer det många grymma grejer – så sköter jag mig utan att göra något jättedumt så kommer det nog att bli det bästa året i mitt liv. Det känns svingött.

Vilken är din framtidsdröm?

– Jag hoppas att jag kan hitta min publik, och inte ge avkall på det jag vill göra. Eldprovet i standup är att kunna sälja biljetter eftersom Sverige är ett så litet land. Det finns många som är jätteroliga men inte säljer något och då blir det skralt i kassan.

•••

Foto: Nicklas Thegerström

Lena Bezawork Grönlund, författare: Jag tror att mycket konst reflekterar den tid man lever i

Lena Bezawork Grönlunds debutroman ”Slag” släpps den 5 januari. 2017 är därmed avstampet för den redan publicerade poetens skönlitterära författarkarriär.

Vem är du som författare?

– Min ingång till skrivandet var genom lyriken. Kanske för att det ligger närmare musiken, som jag har hållit på med tidigare. Men nu har jag börjat skriva längre berättelser, och det kändes som en väldigt naturlig övergång från lyriken.

Varför är nästa år ditt år?

– Min debutbok ”Slag” kommer ut den 5 januari. Den handlar om en tjej som håller på med boxning en hel del, och om hur hon förhåller sig till den plats hon bor på samt det sammanhang hon lever i. Boken befinner sig i gränslandet mellan prosa och vanligt narrativt berättande. Den innehåller ganska korta stycken men är samtidigt en berättelse.

Var hittade du inspirationen till boken?

– Ett fotografi som jag köpte i USA på 90-talet och har haft med mig sedan dess. Det är ett svartvitt fotografi som föreställer en pappa och en son i 10–11-årsåldern som står och boxas på en boxningsboll. Jag började beskriva fotografiet och det blev en utgångspunkt.

Vad inspirerar dig i ditt skrivande?

– Jag inspireras av musik och litteratur, människor och världen runt omkring mig. Jag är intresserad av hur människor fungerar, hur de och deras livsöden formas. Jag vill också utforska hur berättelser förändras utifrån olika perspektiv och vem som berättar.

Skildrar ditt skrivande samtiden?

– Det tror jag. I ”Slag” så handlar berättelsen mycket om rasism och hur en ung människa kan formas av rasism som den upplever. Jag tror att mycket konst reflekterar samtiden och den tid man lever i. Men beroende på vem som läser så kan den ta till sig olika delar.

Vad händer i framtiden?

– Jag ser fram emot ett år med mycket slukande av litteratur och kultur. Det känns som ett spännande och roligt år. Förhoppningsvis kan jag skriva mycket på mitt nästa skrivprojekt. Den berättelsen har en koppling till karaktären i boken ”Slag”. Det känns som att det finns mer att berätta.

•••

Foto: Nicklas Thegerström

Janice Kamya Kavander, artist: Det finaste med musik är när någon säger att en låt hjälpt dem

Artisten Janice (Janice Kamya Kavander) premiärspelade sin singel ”Answer” på ”Musikhjälpen”. Nästa år släpper hon sitt debutalbum som kan bli hennes stora genombrott.

Vem är du?

– Det jag skriver och den jag är klaffar med varandra. Det jag gör är extremt sårbart, men väldigt starkt i sig själv. Det finns alltid hopp i min musik, och det är nog sådan jag är som person och artist.

Hur speglar det du skriver samtiden?

– Jag påverkas av allt som finns runt omkring mig och alla intryck jag får. Det finns vissa saker som jag tycker är viktiga att ta upp, framför allt psykisk ohälsa som har funnits väldigt nära mig. Där känns det som att jag har någonting att komma med, och att jag kan förändra och hjälpa andra. Allting börjar med att vi pratar om det. Men jag lägger också mycket fokus på att vara kvinna i samhället – och att vara svart kvinna i samhället.

Kan du göra det genom musiken?

– Det tror jag verkligen. Det finaste med musik är när någon säger att en låt hjälpt dem. Det är fantastiskt, och om man vill och kan använda musiken så – så varför inte göra det?

Vad händer för dig nästa år?

– Jag inleder året med min första headlinekonsert på Debaser Strand den 7 januari och den är jag jättetaggad på. Sedan har jag några singelsläpp, den första heter ”Answer” som jag premiärspelade på årets ”Musikhjälpen”, den släpps den 20 januari. Det största som händer nästa år är att jag släpper mitt debutalbum.

Berätta om albumet!

– Den innehåller väldigt personliga och ärliga texter. Det handlar om relationer jag har haft från ung ålder till i dag, och om min pappa som gick bort för några år sedan. Det enda jag vill är att folk som lyssnar ska känna att musiken är äkta och kommer från hjärtat.

Vad hoppas du inför framtiden?

– Jag hoppas på precis allting. Jag jobbar jättehårt för att kunna göra det som jag vill göra och det är guld värt att det börjar nu. Jag är så himla redo att släppa mitt första album och se vad folk tycker om det. Jag vill att allting ska ta mig med storm, och jag vill ta alla andra med storm.

•••

Foto: Nicklas Thegerström

David Arnesen, skådespelare: Jag vill försöka förstå människor genom att vara dem för en stund

David Arnesen har under året spelat flera roller på Uppsala stadsteater. Under hösten gjorde han succé i Suzanne Ostens ”Falla ur tiden” på Dramaten, och nu hoppas han att 2017 blir hans år.

Vem är du?

– Jag är skådespelare, och något jag strävar efter att vara är, som Hans Alfredson skrivit någon gång, en ”fantasimissbrukare”. Jag vill vara kreativ och ge någonting till andra genom min kreativitet. Det ger mig mening.

Hur ser du på ditt skådespeleri?

– Jag ser det som en ynnest att få hålla på med det jag gör. Att tränga sig in i, förvandlas och andas andra människors tankemönster och känslor och få vara någon annan för ett ögonblick är en sak jag gillar. Jag vill träda över gränser och försöka förstå människor genom att vara dem för en stund. Hur man än har det privat så går man upp på en scen – eller in i en tagning – och då kan magi uppstå, när det inte finns något annat än du, din motspelare och situationen.

Vad vill du skildra i ditt skådespeleri?

– Jag strävar efter kontraster och försöker skildra en bredd. För mig är upprepning trygghet, och det är inte den bästa formen för utveckling. Inför varje roll försöker jag hitta några saker jag inte kan och få in dem i rollen. Och hitta hemligheter som jag kan fnula på och fördjupa.

Hur speglar det du gör vår samtid?

– För att förstå samtiden tänker jag att man behöver kunskap om traditionen och historien i en konstform, så att man vet vad man kan göra uppror emot. Teater är en spännande konstform för den har i alla tider speglat sin samtid, samtidigt som den är förankrad i historien, även om den varit förbjuden för att den varit provokativ, eller om den finansierats av en kung och gått maktens ärenden.

Varför är 2017 ditt år?

– Jag hoppas att det blir mitt år, och många andras. Jag försöker att inte ta saker för givet i livet. Det händer så mycket i vår omvärld och i ens liv, men jag hoppas att jag kommer att få vara frisk och kreativ och lära mig mycket. Jag vill bli ännu modigare under året – och det som jag har på gång tror jag kommer att bli spännande. Men först ska jag slutföra min debut-ep med egenskriven musik.

Foto i text: Nicklas Thegerström

Läs mer. Relaterade artiklar
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.