Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

DN:s fotograf Paul Hansen en av årets sommarvärdar

Årets Sommarvärdar i P1 presenterades i dag på en presskonferens i Berwaldhallen i Stockholm. En av de som har fått frågan att sommarprata 2018 är DN:s fotograf Paul Hansen.

Presskonferensen där Sveriges Radios Sommarvärdar traditionsenligt presenteras i juni leds som vanligt av Bibi Rödöö, programchef för Sommar & Vinter i P1. DN:s fotograf Paul Hansen har varit där förut, men det här är första gången han befinner sig på andra sidan kamerorna.

– Jag har varit här och tagit bilder på de här fantastiska sommarpratarna flera gånger och det finns en dramaturgi i det som är självklar. Nu står jag plötsligt på andra sidan och det känns väldigt konstigt. 

Hela listan – här är årets alla sommarvärdar i P1 

Vad kommer du att berätta om?

– Jag kommer att prata om varför Astrid Lindgren en gång sa åt mig att inte kyssa henne, varför några ungdomar i Bosnien stack ner en tänd cigarett i jorden och om den första gången jag såg en människa dö, säger Paul Hansen.

Vilka cliffhangers… kommer du hålla på historierna tills programmet sänds?

– Jag kan berätta om Astrid Lindgren. Jag skulle fotografera henne för en DN-intervju och när hon öppnade dörren så tittade hon på mig och sa: “Unge man, vad ni än gör, kyss mig inte. Jag är förkyld”

Blir det mer yrkesliv än barndom och personliga erfarenheter?

– Jag motstod frestelsen att fylla mitt program med enbart berättelser från jobbet. Vad jag försökt gestalta är lika mycket en inre resa som en yttre, där jag möter både mörkret och ljuset i mig själv. Så det kommer att handla om de relationer som har skapat mig, om de känslomässiga kobbar och skär som jag har navigerat kring för att bli den jag är.

Kommer lyssnarna märka att det är en fotograf har skrivit manus?

– Ja, jag tycker att de bästa texterna ofta fungerar nästan som bilder. Jag känner väldigt stora paralleller mellan visuellt och skriftligt berättande och utgår ofta från scener när jag själv skriver. Nu när jag har fått loda i mig själv har jag letat efter bilder som representerar vem jag är.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.