Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-29 14:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/dns-kritiker-valjer-fem-favoriter-vecka-1/

Kultur

DN:s kritiker väljer fem favoriter vecka 1

Anthony Hopkins och Jonathan Pryce i ”The Two Popes”.
Anthony Hopkins och Jonathan Pryce i ”The Two Popes”. Foto: Peter Mountain/Netflix

Vad är bäst just nu?  DN:s Kristofer Ahlström, Harald Bergius, Helena Lindblad, Birgitta Rubin och Greta Thurfjell väljer verk som är värda din tid. 

Podden Slow burn tar sig efter Watergate och Lewinskyaffären an en annan del av det amerikanska livet.
Podden Slow burn tar sig efter Watergate och Lewinskyaffären an en annan del av det amerikanska livet. Foto: Slate

1. Podd

”Slow burn: Biggie and Tupac”

Slate plus

Kanske är ”det blir en tv-serie också” det nya, högsta måttet på kulturell framgång? I vilket fall har en tv-version av den första säsongen av podcasten ”Slow burn”, som dokumenterade händelserna kring Watergate-skandalen, snart premiär på den amerikanska kanalen Epix.
Den aktuella, engagerande och nostalgiska tredje poddsäsongen handlar i stället om hiphop. Närmare bestämt om Tupac Shakur och Notorious B.I.G – om vänskap, misstro och mord. Och om det tidiga 90-talets farligt polariserade och kommersiellt explosiva hiphopscen. Det är en avskräckande historielektion för hörlurar som klarar mycket bas.

Harald Bergius

”Tassarna bort från katterna”
”Tassarna bort från katterna” Foto: Netflix

2. Tv-serie

”Tassarna bort från katterna”

Netflix

Ignorera den obegripligt 80-talsstinkande översättningen – det här är en krimdokumentär i tre delar om ett av de mest bisarra och skrämmande fallen på länge. Ett gäng djurälskare går samman på internet för att hitta personen bakom ett kattplågarklipp på Youtube. Men jakten – som till en början är en rörande amatördeckarstory – leder snart till en alltmer skrämmande katt och råtta-lek, där djurplågaren övergår till mord på människor och samtidigt börjar söka upp personerna som jagar honom. En oupphörligt fascinerande skildring av hur internet möjliggör människans mörkaste eller vackraste beteenden.

Kristofer Ahlström

Bild 1 av 2 Sara Parkman
Foto: Helen Korpak
Bild 2 av 2

3. Skiva 

Sara Parkman ”Vesper”

Supertraditional

Den originella folkpopartisten Sara Parkman har gjort den enda skiva jag behöver för det nya året. En manande, förbannad och sökande samling sånger som gifter ihop feminism, klimatkamp och andlighet. En mångsidig bön sjungen med en gudabenådat böjlig röst som svingar sig från höga berg till djupa dalar och tillbaka igen. Den kaxiga välsignelsen i bästa låten ”Vreden” kan man ha till mycket: ”Må Gud välsigna dig med vredens skogar/Må Gud välsigna dig med ilskans dalar/Må Gud välsigna dig med sorgens skyar/ Må Gud välsigna dig med tålamod”.

Helena Lindblad

Rembrandt XL Paintings
Rembrandt XL Paintings Foto: Taschen

4. Bok

”Rembrandt. 350 års jubileumsedition”

Taschen XXL

Förlaget Taschens bautabamsiga Rembrandtböcker är nog årets tyngsta böcker. Två kompletta jubileumsutgåvor 350 år efter mästarens död, med alla teckningar och grafiska blad, därtill alla målningar. Cirka 750 sidor vardera, storlek extra large – 6, 4 kg respektive 7,5 kg. Så tunga att de levereras i en kartong med handtag, så att man klarar att bära dem… Men så är det ju också en av konsthistoriens tungviktare. Rebellen Rembrandt revolutionerade sin tids konst, såväl tekniskt som motivmässigt. Förstoringarna och det fina trycket gör att man kan närstudera minsta detalj, njuta av hans virtuosa handlag och skarpa blick på mänskligheten

Birgitta Rubin

Anthony Hopkins och Jonathan Pryce i ”The two popes”.
Anthony Hopkins och Jonathan Pryce i ”The two popes”. Foto: Peter Mountain/Netflix

5. Film

”The two popes”

Netflix

Det är prakten i ”The two popes” man först slås av – klädedräkterna, Sixtinska kapellet, påvens grönskande sommarpalats. Allt är helt enkelt så andlöst vackert. Inklusive Anthony Hopkins och Jonathan Pryce, som spelar (något fysiskt, en hel del psykiskt) förskönade versioner av Joseph Ratzinger och Jorge Bergoglio, sedermera kända som påve Benedictus, traditionalisten, och påve Franciskus, reformisten. ”The two popes” skildrar ett antal mer eller mindre verklighetsbaserade möten mellan de tu, som börjar som teologiska motståndare men så småningom förenas över pizza, tango och Fanta. Det är så rörande, öppet, och intressant.

Greta Thurfjell

Ta del av DN:s favoriter från tidigare veckor här.