Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-09 08:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/dns-kritiker-valjer-fem-favoriter-vecka-11/

Kultur

DN:s kritiker väljer fem favoriter vecka 11

Utställningen ”Signature women” är en av veckans favoriter. Här Mamma Andersson, ”About a girl”, 2005.
Utställningen ”Signature women” är en av veckans favoriter. Här Mamma Andersson, ”About a girl”, 2005. Foto: Michael Storåkers samling

Vad är bäst just nu? DN Kulturs Kristofer Ahlström, Helena Lindblad, Birgitta Rubin, Maria Schottenius och Björn Wiman väljer verk som är värda din tid.

DN Text
Fascinerande och personlig: ”Hillary”.
Fascinerande och personlig: ”Hillary”. Foto: SVT

1. Tv

”Hillary”

DN:s ledarskribent Erik Helmerson formulerade sig nyligen precist kring första delen av dokumentärserien om den enda kvinnliga toppolitiker som hittills varit på väg att ta över Vita huset. ”Man måste inte älska politikern Hillary Clinton... men (hon) är en av dem som allra mest knuffat det amerikanska samhället framåt, gjort tidsandan möjlig.” Nanette Bursteins fyratimmarsfilm är kanske inte direkt kritisk, men den går på djupet och spänner över många decennier. Fru Clinton är rolig, personlig samt drar sig inte för att prata om äktenskapskaoset efter Monica Lewinsky-affären. Oavbrutet fascinerande.

Helena Lindblad

 

Nytt liv för dansk klassiker: Vita Andersen och hennes bok.
Nytt liv för dansk klassiker: Vita Andersen och hennes bok. Foto: Suste Bonnén

2. Bok

Vita Andersen: ”Håll käften och var söt” 

Romanus & Selling

Tur att några böcker räddas undan det maskineri som gör litteratur till förbrukningsvaror bland andra. Den danska författaren Vita Andersens ”Håll käften och var söt” som skapade sensation (på svenska 1979) har nu fått ett nytt liv av det nystartade Bonnierförlaget Romanus & Selling. Författaren rör sig med sina noveller i helveteskretsarna av dansk misär. Bland missbrukande mammor, bland flickor som växer upp för att missbrukas av män och livet igenom missbrukar sig själva så att de till sist står utan allt värde i egna och andras ögon. Vita Andersen utvinner något litterärt mycket värdefullt ur allt detta. 

Maria Schottenius

 

Berömda och bortglömda: ”Signature women”, här Barbro Bäckström, ”Badare”, 1975–1976.
Berömda och bortglömda: ”Signature women”, här Barbro Bäckström, ”Badare”, 1975–1976. Foto: Bukowskis

3. Utställning

”Signature women”

Artipelag, Gustavsberg

Konsthallen Artipelag har gjort en storstilad kvinnosatsning med ”Signature women”. Den samlar verk av ett femtiotal kvinnor, allt från berömda till bortglömda, verksamma inom både bildkonst och brukskonst från det senaste seklet. Urvalet har sina luckor – men samtidigt är detta en fantastisk möjlighet att få se mängder av fin, fängslande och fräck konst. Här märks modernistiska målarpionjärer som Hilma af Klint, Sigrid Hjertén och Agnes Cleve, ihop med framstående skulptörer som Barbro Bäckström (bilden) och Hertha Hillfon, och vår tids internationellt framgångsrika konstnärer som Cecilia Edefalk, Mamma Andersson och Nathalie Djurberg.

Birgitta Rubin

 

Sökarnas kaos under lupp: Scen ur ”Jag var där”.
Sökarnas kaos under lupp: Scen ur ”Jag var där”.

4. Podcast

”Jag var där”

Radioplay

Journalisterna Andreas Utterström och Mattias Bergman har startat en dokumentärpodd där man intervjuar personer i centrum eller periferi för svenska historiska händelser. Bäst är avsnittet om 90-talsfilmen ”Sökarna” som fått ett solitt kultrykte genom åren, inte minst för att det ryktades om att den finansierades genom värdetransportrån. Musse Hasselvall, som har en perifer roll i filmen, berättar om kaoset och amatörismen som präglade inspelningarna. Anekdoten om Johan Rabaeus är särskilt underhållande: han dyker upp för att filma sin roll som rektor, ser tillståndet på inspelningen och säger ”Det här går jag aldrig med på”, varpå han lämnar filmen helt. 

Kristofer Ahlström

 

Stäng in dig med Ferrante: ”Min fantastiska väninna”.
Stäng in dig med Ferrante: ”Min fantastiska väninna”. Foto: HBO

5. Tv

”Min fantastiska väninna”

Säsong 2, HBO

Det som sker i Italien under coronakatastrofen är nattsvart och skräckinjagande – den italienska journalisten och författaren Ezio Mauro skildrade i DN i veckan vad som händer när människorna i detta ojämförliga land förvisas från livets scen. Jag rekommenderar därför att tillbringa lite av den tid i hemmet som ligger framför oss med den andra säsongen av HBO:s filmatisering av Elena Ferrantes roman ”Min fantastiska väninna”. Den är kanske inte lika elektrisk som första säsongen, men likväl en vacker och vemodig skildring av människor i ett land som har gått igenom – och överlevt – så många katastrofer. Margherita Mazzucco i rollen som Elena följer tragedin med en blick som i sin tur inte går att ta ögonen ifrån.

Björn Wiman 

Läs om fler av DN Kulturs favoriter här