Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 09:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/dns-kritiker-valjer-fem-favoriter-vecka-40/

Kultur

DN:s kritiker väljer fem favoriter vecka 40

Hilma af Klint – en av veckans fem favoriter. Foto: Folkets Bio

Vad är bäst just nu? DN:s Birgitta Rubin, Maria Schottenius, Jonas Thente, Greta Thurfjell och Nicholas Wennö väljer fem verk som är värda din tid. 

DN Text
Störande bra psykthriller: Joaquin Phoenix i ”Joker”. Foto: Niko Tavernise

1. Film

”Joker”

Regi: Todd Phillips 

Tro på guldlejonjuryn och kritikerhajpen! Den nattsvarta ”Joker” är en kombo av psykthriller med socialt patos och utflippad skapelseberättelse om hur Batmans ärkefiende blev till. Stilpoäng till Todd Phillip för att ha gett Robert De Niro rollen som självgod pratshowskung i en blinkning till Scorseses stalkerdrama ”The king of comedy”. Men detta är framför allt Joaquin Phoenix cirkusshow. Den dödsföraktande Hollywoodstjärnan är störande bra som den tvångsskrattande hyrclownen Arthur Fleck som slåss mot mental ohälsa. Om det finns någon rättvisa i världen kommer Phoenix hjärtskärande tokskratt att eka hela vägen till Oscarsgalan. 

Nicholas Wennö

 

Storslaget bilduniversum: Stillbild ur ”Bortom det synliga”. Foto: Halina Dyrschka

2. Dokumentär

”Bortom det synliga”

Regi: Halina Dyrschka

Den tyska filmregissören Halina Dyrschka drabbades av Hilma af Klints storslagna bilduniversum 2013, i samband med det internationella segertåget för Moderna museets hyllade retrospektiv. I dag är de flesta överens om att konsthistorien måste skrivas om, att den svenska konstnären och teosofen var först i världen med att måla abstrakt. Dyrschkas dokumentär om denna växande succéhistoria är visuellt vacker och perspektivrik. Här ges många nycklar till Hilma af Klints gåtfulla livsverk, som hemlighölls för omvärlden. Vi får också följa med till miljöerna som hon vistades i och höra släkten berätta om denna egensinniga och enastående kvinna. 

Birgitta Rubin

 

En fängslande Grete: Agneta Eichenholz i ”Der ferne Klang” på Kungliga Operan. Foto: Monika Rittershaus

3. Opera

”Der ferne Klang”

Kungliga Operan

Agneta Eichenholz, en intensiv och dramatisk sopran med internationell karriär, gör debut som solist på Kungliga Operan, som Grete i ”Der ferne Klang”. Man kan inte höra och se nog av henne när hon tar sin Grete från hemmet med föräldrarna från helvetet, till rollen som fallen men firad kurtisan. Tonsättaren Franz Schreker var en av de tyska konstnärer som var populära på 20-talet, men förföljdes av nazisterna och glömdes bort. Nu har den ständigt nytänkande regissören Christof Loy uppväckt denna entartete kunst och iscensatt föreställningen. Tur att inte Kungliga Operan ligger i Sölvesborg. 

Maria Schottenius

 

Stark fängelsestudie: Rachel Kushner. Foto: Chloe Aftel

4. Bok

Rachel Kushner ”The mars room”

Bookmark förlag

Romy Hall är ung när hon döms till två livstidsdomar för att ha mördat sin stalker, en man som blivit besatt av henne när hon dansat på strippklubben The Mars room. Boken, med samma namn som klubben, utspelar sig på kvinnofängelset där hon hamnar – mestadels ur hennes perspektiv, men så småningom tillkommer en lärare på anstalten, en inspärrad man med koppling till kvinnofängelset, och stalkern själv som berättare. På så vis blir ”The Mars room” en historia med många bottnar, där ingenting är svartvitt och ingen egentligen har gjort mer fel än någon annan. Rachel Kushner har studerat det amerikanska fängelsekomplexet noga, och det märks. Men romanens stora styrka är att den är just en roman.

Greta Thurfjell

 

Inger Christensen i fokus: Aiolos.

5. Tidskrift

Aiolos, nr 64-65

I år är det tio år sedan världslitteraturen förlorade Inger Christensen. Den danska poeten och hennes verk mötte, och möter fortfarande, ett stort internationellt gensvar. Under en rad år var hon den första man nämnde när frågan om ett eventuellt Nobelpris i litteratur till en nordbo kom på tal. Tidskriften Aiolos ägnar sitt färska dubbelnummer nästan helt åt Christensen. Drygt 200 sidor essäer och andra reflektioner med grunden i det arkiv som Christensen lämnade efter sig. Hennes svenska översättare, poeten Marie Silkeberg, skriver om hur arkivet öppnade en labyrint: hur det både kastar ljus och skugga över författarskapet. ”Lägger till delar och gör det mer oavslutat”.

Jonas Thente

 

Läs om förra veckans fem favoriter