Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-26 15:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/dns-kritiker-valjer-fem-favoriter-vecka-5/

Kultur

DN:s kritiker väljer fem favoriter vecka 5

Två av veckans fem favoriter: Adam Sandler och Phoebe Waller-Bridge.
Två av veckans fem favoriter: Adam Sandler och Phoebe Waller-Bridge. Foto: Alamy och Matt Humphrey

Vad är bäst just nu? DN Kulturs Åsa Beckman, Johan Hilton, Birgitta Rubin, Greta Thurfjell och Nicholas Wennö väljer verk som är värda din tid.

DN Text
Som stämband av trä: ”Modertungan” av Johanna Gustafsson Fürst.
Som stämband av trä: ”Modertungan” av Johanna Gustafsson Fürst. Foto: Christian Saltas

1. Utställning

Johanna Gustafsson Fürst, ”Ympa orden, piska min tunga”

Accelerator, Stockholms universitet

Johanna Gustafsson Fürsts projekt på konsthallen Accelerator är ”ett drama i två delar”, där flera verk ska omarbetas under våren och nya tillföras. Utställningen ”Ympa orden, piska min tunga” hämtar sin titel från en dikt av Bengt Pohjanen och borrar i det språkvåld som ingick i försvenskningsprocessen i Tornedalen. Detta gestaltar Gustafsson Fürst starkast i den installation där hon med ympningsmetoder sammanfogat böjträdelar från stolar till 21 säreget skruvade träskulpturer. Men allra vackrast är ”Modertungan”, som flyter fritt i rummet. En stämbandsliknande ”kropp” av stolsdelar sammanfogade med vrilar, som sedan lenslipats. 

Birgitta Rubin

 

Bisarr adrenalinkick: Filmen ”Uncut gems”, med Adam Sandler till höger, är en av veckans fem favoriter.
Bisarr adrenalinkick: Filmen ”Uncut gems”, med Adam Sandler till höger, är en av veckans fem favoriter. Foto: Wally McGrady

2. Film

”Uncut gems” 

Netflix

Alla som minns den kärlekskranka försäljaren Barry Egan från ”Punch drunk love” vet hur bra Adam Sandler är på att göra karaktärsporträtt. Nu gör han sitt livs roll som den lika slipade som sjaskiga Manhattan-juveleraren Howard – en adrenalinrusig kicktorsk på gränsen till nervsammanbrott – som är pressad av allt och alla. Den bökiga och stökiga ”Uncut gems” är en underbart bisarr och neurotisk thrillerkomedi som utspelar sig i ett hektiskt New York. Eller för att vara mer exakt: 2 timmar och 15 minuter av konstant stresspåslag som lämnar tittaren med skyhöga halter av kortisol i blodet.

Nicholas Wennö 

 

Modig skildring av nuet: ”Vi som fick leva om våra liv”.
Modig skildring av nuet: ”Vi som fick leva om våra liv”. Foto: Ola Kjelbye

3. Teater

”Vi som fick leva om våra liv”

Dramaten/Backa teater

”Det krävs mod att skapa så öppna scenkonstföreställningar, där Nietzsche blandas med weed, socialrealism och Alphaville”, skrev DN:s teaterkritiker Isa Andersson när Mattias Anderssons ”Vi som fick leva om våra liv” hade premiär i Göteborg i höstas. Den som under en längre tid har följt den tillträdande Dramatenchefens konstnärskap kommer, med andra ord, att känna igen sig när föreställningen nu dimper ned på ett par månaders besök på nationalscenen. Det dokumentära materialet finns här, liksom dynamiken, beskan och humorn. Teaterkonst mitt i nuet. Det bådar gott även för framtiden.

Johan Hilton

 

Vackert och fasansfullt: ”Pur” av Erik Lindman Mata.
Vackert och fasansfullt: ”Pur” av Erik Lindman Mata. Foto: Carla Lomakka och Nirstedt

4. Bok

Erik Lindman Mata, ”Pur”

Nirstedt/litteratur

”Pur” är olidlig, fasansfull, kolsvart. Och så vacker att man häpnar. Erik Lindman Matas debutdiktsamling handlar om en flickvän som mördas, och om pojkvännen som blir kvar. Om hur man klänger sig fast vid minnen, chattmeddelanden, ljudinspelningar för att hålla den döda vid liv. På en sida: ”& du säger du vet du/vet du vet du även om vi bråkar så här vet jag att vi kommer va med varandra så länge vi lever/så länge det finns tid”. På nästa: ”så länge finns det inte tid”. Diktsamlingens sista sidor består av fotografier på den livs levande flickvännen. De går knappt att titta på. Men det går inte heller att titta bort.

Greta Thurfjell

 

”Fleabag” på scen: Phoebe Waller-Bridge berättar.
”Fleabag” på scen: Phoebe Waller-Bridge berättar. Foto: Matt Humphrey

5. Film

”Fleabag”

Folkets hus och Parker

Den ljuvliga tv-serien ”Fleabag” började som en show på en liten scen i Edinburgh. Under våren visas en filmad version av föreställningen runt omkring i Sverige genom Folkets hus och Parkers försorg. Phoebe Waller-Bridge sitter på en hög stol och berättar lika komiska som sorgliga episoder och sakta växer den smarta, drastiska och desperata karaktären Fleabag fram. För alla oss Fleabag-fans är detta ett måste. Att hon framför monologen ensam, ibland i dialog med en inspelad röst, gör att den smärta som finns i serien blir ännu tydligare. Om den dyker upp nära dig – se den!

Åsa Beckman

 

Läs om fler favoriter här