Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

DN:s Lotta Olssons väljer: Här är årets 30 bästa deckare

Vilka är årets bästa deckare? Det beror förstås på vilken genre man gillar bäst: pussel, poliser eller psykologiska dramer? Lotta Olsson listar sina trettio favoritdeckare i år, med ett svenskt småstadsdrama allra först

1. Lina Bengtsdotter: ”Annabelle” (Forum)

En juninatt i Gullspång försvinner en tonårsflicka. Tät berättad och suggestiv historia om svensk sommar, en trött bruksort, gamla minnen och nya våldsdåd.

2. Mason Cross: ”Ett långt spår av blod” (Övers. Gabriel Setterborg, Modernista)

En amerikansk massmördare rymmer ur fängelset. Spår, villospår och polisjakt i en omåttligt skickligt berättad actionthriller (absurt nog skriven av en skotte i Glasgow).

3. Anders de la Motte: ”Höstdåd” (Forum)

Till en liten ort i Skåne kommer en stockholmspolis som möter småstadsmentalitet, fördomar och ett gammalt olöst fall. Och en stor, mörk skog där vad som helst kan röra sig.

4. Fredrik Ekelund: ”Natten undrar vem jag är” (Lindelöws)

Tragedi i fem akter om ett dagsaktuellt Malmö där någon kommer att skjuta och någon kommer att dö. Och många fler kommer att sörja.

5. Mo Hayder: ”Försvunnen” (Övers. Åsa Brolin, Modernista)

Femte boken i serien om polisen Jack Caffery, men bäst hittills. Små flickor försvinner, och Mo Hayder bygger skickligt upp skräcken för vad som kan ha hänt.

6. Marie Bengts: ”En sax i hjärtat” (Albert Bonniers Förlag)

Rolig och kärleksfull femtiotalspastisch, om en ovanligt självständig kvinna som kommer till en småländsk by och chockerar de flesta. Varpå en granne blir mördad med en sysax.

7. Eva Dolan: ”Efter din död” (Övers. Carla Wiberg, Modernista)

Komplex, lågmäld berättelse om hatbrott mot funktionshindrade, om envisa trakasserier som aldrig syns i den charmiga brittiska idyllen, eftersom de äger rum på nätet.

8. Katarina Wennstam: ”Gänget” (Albert Bonniers förlag)

Skickligt berättat om en grupp män som varit vänner sedan tonåren, och som inte tyckte att det som hände då var ett övergrepp. Men någon annan tycker det.

9. Jo Nesbø: ”Törst” (Övers. Per Olaisen, Albert Bonniers Förlag)

Han är en lysande trollkarl, Nesbø, med en oslagbar förmåga att få publiken att titta åt fel håll. En vampyrisk seriemördare suger blod ur sina offer som han träffat via Tinder.

10. Ane Riel: ”Kåda” (Övers. Helena Ridelberg, Modernista)

Ett mord begås redan på första raden, i en familj som varit originell men allt mer glider över i ren galenskap. Dottern Liv (!) berättar oskuldsfullt om stölder, misär och mord.

11. Pascal Engman: ”Patrioterna” (Piratförlaget)

En högerextrem terrorgrupp mördar journalister i Stockholm, samtidigt som en ung kvinnlig journalist arbetar sig upp på sin tidning. Skicklig actionthrillerdebut.

12. Pierre Lemaitre: ”Alex” (Övers. Cecilia Franklin, Sekwa)

Det börjar med en kidnappning, men perspektivomkastningarna är så täta i denna psykologiska spänningsroman att mer inte ska avslöjas. Roligt skriven och mycket otäck.

13. Eva Frantz: ”Blå villan” (Schildts & Söderströms)

Finlandssvensk polisroman om överfallet på en ung kvinnlig livsstilsbloggare. Samtidsfrågor, nättroll och skogstroll på stillsamt vardaglig individnivå.

14. Camilla Grebe: ”Husdjuret” (Wahlström & Widstrand)

Ett gammalt barnamord i sörmländska Ormberg tas upp på nytt, varpå en polis försvinner och en annan tappar minnet. Identitet, utanförskap och samtidsfrågor.

15. Peter May: ”Coffin Road” (Övers. Charlotte Hjukström, Modernista)

En man kliver upp ur havet, utan att minnas vem han är. Fånigt upplägg, men sen blir det spännande med en liten ö där vågorna går höga och skuggorna smyger i natten.

16. Anne Holt: ”I stoft och aska” (Övers. Margareta Järnebrand, Piratförlaget)

En högerpopulistisk bloggare tar livet av sig. Eller gjorde hon? En hustrumördare blir fri, men var han en hustrumördare? Hanne Wilhelmsen och Henrik Holme tvekar.

17. Ray Celestin: ”Mafioso” (Övers. Hanna Williamsson, Southside Stories)

Oslagbar miljöskildring från tjugotalets Chicago, där Al Capone blir allt mer oförutsägbar, förgiftad sprit är i omlopp och någon begår allt fler mord.

18. Bill Beverly: ”Dodgers” (Övers. Hanna Axén, Southside Stories)

Road trip där fyra unga kriminella reser över USA för att mörda en domare som hotar att vittna mot deras knarkboss. Välskrivet, sorgligt och deprimerande.

19. Susanne Jansson: ”Offermossen” (Wahlström & Widstrand)

Stämningsfull debutroman på gränsen mellan skräck och deckare, där en biolog gör mätningar på en ödslig mosse. Rolig bild av en sprudlande landsbygd.

20. Lone Theils: ”Den blå poetens kärlek” (Övers. Margareta Järnebrand, Norstedts)

En flyktinghistoria om en Nobelpristagare, en poet som flytt med sin fru. Men hon har försvunnit, och journalisten Nora Sand börjar leta i London.

21. Karin Slaughter: ”De fördärvade” (Övers. Villemo Lindgård Oksanen, HarperCrime)

Nästan outhärdligt om trakasserier mot kvinnliga poliser i Atlanta på 1970-talet, och om hur några av kvinnorna ändå vågar sig in på männens arena och utreder polismord.

22. Christoffer Carlsson: ”Den tunna blå linjen” (Piratförlaget)

Sista boken i kvartetten om barndomsvännerna Leo Junker och John Grimberg, som växte upp i Salem och hamnade på varsin sida om lagen.

23. Camilla Grebe och Paul Leander Engström: ”Den sovande spionen” (Massolit)

En svensk vd blir mystiskt sjuk efter ett möte med en rysk politiker, en gammal spion får ett meddelande och ett svenskt kärnkraftverk utsätts för sabotage.

24. Anna Tell: ”Fyra dagar i Kabul” (Wahlström & Widstrand)

Två diplomater kidnappas i Kabul och en svensk förhandlare skickas ut. Samtidigt hittas en man död i Stockholm.

25. Jane Harper: ”Hetta” (Övers. Jessica Hallén, Forum)

En australisk polis återvänder från storstaden till sin lilla uppväxtort, där barndomsvännen skjutit sig själv och sin familj. Pöbelmentalitet och grupptryck.

26. Kati Hiekkapelto: ”Kolibri” (Övers. Marjut Hökfelt, Modernista)

Polisen Anna Fekete har invandrarbakgrund och arbetar med en invandrarfientlig polis i norra Finland, där någon skjuter joggare.

27. Carolina Neurath: ”Gränslösa” (Piratförlaget)

Ekonomideckare, vilket borde vara tråkigt men inte är det. Om ett lånebolag som lånar ut till ockerräntor och en vd som blir kidnappad.

28. Val McDermid: ”Det svarta nätet” (Övers. Lena Karlin, Alfabeta)

Carol Jordan och Tony Hill blir misstänksamma mot en ny våg av självmord, där en kvinna dränker sig med stenar i fickorna, en annan stoppar huvudet i ugnen.

29. Belinda Bauer: ”De vackra döda” (Övers. Leif Janzon, Modernista)

En brittisk tevejournalist får kontakt med en seriemördare. Jättebra för karriären (som började dala), men det finns andra nackdelar.

30. Paula Hawkins: ”I djupt vatten” (Övers. Hanna Svensson och Jimmy Hofsö, Massolit)

Inte helt lyckad men spännande roman med många referenser om en by där ovanligt många kvinnor tar livet av sig. Eller är det byn som gör sig av med besvärliga kvinnor?

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.