Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-20 03:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/dns-rebecka-karde-valjer-fem-favoriter-vecka-30/

Kultur

DN:s Rebecka Kärde väljer fem favoriter vecka 30

”Tensta Calling”, P1 Dokumentär. Foto: Sveriges Radio

Varje vecka väljer en av DN Kulturs medarbetare fem höjdpunkter ur det aktuella kulturutbudet. I dag: Rebecka Kärde.

Illustration: ellerströms

1. Diktsamling

”Drömmarnas väg”

Ono no Komachi (ellerströms)

Den japanska poeten Ono no Komachi levde under den så kallade Heianperioden i mitten av 800-talet. Förutom poet var hon verksam som hovdam hos kejsaren, men det är som kärleksdiktare hon är ihågkommen. Nu finns ett urval dikter av denna Japans Sapfo för första gången på svenska, i översättning och med kommentarer och förord av Vibeke Emond. De kan låta så här förtjusande: ”Jag tänkte plocka / glömskans blomma till mig själv, / men fann i stället / att den redan slagit rot / i min älskades hjärta.”

 

Foto: LARS SÄFSTRÖM

2. Antologi

”Apropå Eric M. – En antologi om Eric M. Nilssons filmer”

Red. Andreas Holmström (Trolltrumma förlag)

Vad menar man när man kallar en konstnär för ”kultförklarad”? Kanske att alla som känner till vederbörande älskar den. Det gäller i högsta grad för den egensinnige spel- och dokumentärfilmaren Eric M. Nilsson, vars oeuvre är föremål för en antologi som ges ut av förlaget Trolltrumma. Medverkar gör både forskare och författare, som Maaret Koskinen, Jan Holmberg och Johan Jönson. Att få tag i själva filmerna är tyvärr komplicerat, men ett litet antal av Nilssons över hundra verk finns i alla fall tillgängliga på SVT Play och Öppet arkiv.

 

Illustration: Pantheon

3. Filosofi

”This Life: Secular Faith and Spiritual Freedom”

Martin Hägglund (Knopf Double Day/Pantheon

Martin Hägglund, verksam som professor i komparativ litteratur vid Yale, är en av få svenska filosofer som är stora utomlands. I hemlandet har hans senaste bok förbigåtts med relativ tystnad – även inom vänstern, trots att Hägglund är socialist – men i den engelskspråkiga världen är det med rätta annorlunda. I ”This Life” pläderar Hägglund via bland annat Hegel, Augustinus och Knausgård för att tro, frihet och demokrati inte bara kan, utan måste artikuleras bortom religionen och kapitalismen, förankras i det mellanmänskliga och det levda livet. En mycket fascinerande text.

Foto: Sveriges radio

4. Radio

”P1 Dokumentär: Tensta Calling”

Randi Mossige-Norheim

”Vad fan får jag för pengarna?” undrade Svenskt Näringslivs förre ordförande Leif Östling när han blivit påkommen med att skatteplanera. Tja, bland annat sådant här: fantastiska radioserier av Randi Mossige-Norheim, Sveriges kanske främsta radiodokumentärmakare vid sidan av Mia Blomgren. ”Tensta Calling” följer 24-åriga Fariah, en unikt karismatisk Tenstabo som tröttnat på dödsskjutningarna och bestämt sig för att göra något åt dem. Fariahs lillasyster är berättarröst, medan hennes vänner – Jaffar Byn, Z.E., med flera – gjort musiken.

 

Illustration: Semiotext(e)/Native Agents

5. Roman

”Seasonal Associate”

Heike Geißler (Semiotext(e)/Native Agents)

Kanske kan man kalla Heike Geißlers ”Seasonal Associate”, eller ”Saisonarbeit” som den heter i original, för en tysk ”Yarden”. Precis som Kristian Lundberg är Geißler en etablerad författare som på grund av pengabrist måste ta ett fysiskt och psykiskt krävande låglönejobb, i det här fallet på Amazons lager i Leipzig. Resultatet är en konturskarp, insiktsfull och deprimerande skildring av alienation i ordets ursprungliga marxistiska betydelse. Den som vill ha en bakgrund till varför Amazon-anställda över hela världen gick ut i masstrejk bara häromveckan, kan med fördel börja här.

Rebecka Kärde är medarbetare på DN Kultur. Nästa vecka: Kristina Lindquist.