Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 22:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/dns-rysslandskorre-prisas-for-samtidsblick/

Kultur

DN:s Rysslandskorrespondent prisas för samtidsblick

Anna-Lena Laurén är DN:s korrespondent i Ryssland. Foto: Ali Lorestani

Anna-Lena Laurén, DN:s Rysslandskorrespondent, tilldelas 2019 års stipendium om 25.000 kronor ur Magdalena Ribbings Minnesfond.

I motiveringen prisas Laurén för sin journalistiska bredd och analysförmåga som gör också komplicerade skeenden begripliga. I krönikorna hittar hon vidare den lilla iakttagelsen, i Ribbings anda, ”som fångar samtiden och bär vidare till egna tankar och reflektioner”. 

Sportfrågan: Hur känns det?

– Jätteroligt, förstås, just för att jag tyckte väldigt mycket om Ribbing och hennes värme. Fast mina föräldrar höll på att skratta ihjäl sig när de hörde att jag fått priset, ”du - vett och etikett?”. De tycker att jag är högljudd … vilket jag ju är.

Laurén var en flitig Ribbing-läsare. 

– Jag läste henne mycket och tyckte framför allt om att hon vågade vara också lite sträng. Säga saker som att man som människa inte alltid ska tänka på sin egen bekvämlighet. På det sättet var hon lite gammaldags på ett bra sätt, menar Laurén.

– Hennes texter handlade framför allt om att man själv inte är ensam, på jorden eller i rummet. Och det är ju en otroligt bra regel för allting. Hon visste precis hur bestick ska ligga, men var egentligen mest intresserad av människor och att visa dem respekt. 

När man följer ditt kuskande runt om i Ryssland får man intrycket av att du inte heller är så jättenoga med bekvämlighet.

– Så är det absolut. Jag var senast i ett tältläger i Sjies, nordost om Archangelsk, och träffade miljöaktivister där som bor i ett kärr, sover syskonbädd och har hål i marken som toalett, berättar hon.

– Men jag tycker precis som Ribbing att man ska kunna anpassa sig till dit man kommer och visa just respekt, det gäller allt. Jag har lite svårt för de som utgår från att omgivningen ska anpassa sig till ens egna val. Blir man bjuden på köttpiroger av en gammal tant så äter man åtminstone lite, även om man är vegetarian.  

En annan Ribbingsk egenskap är din syrliga humor.

– Det är kul att mina texter uppfattas så - jag tycker att humor är väldigt viktigt, men den ska inte var påträngande. Att vara lite småfräck, fast med viss finess, korrekthet, poängterar Anna-Lena Laurén. 

Hon ska använda prispengarna till sitt bokprojekt om den ryska samhällsdiktaturen ”som inte är en riktig diktatur för det är mycket i det landet som är tillåtet också”.

Magdalena Ribbings minnesfond skapades till minne av DN-profilen, författaren, föreläsaren och experten på etikettsregler. Fonden har som ändamål att i Ribbings anda stödja journalistik och andra insatser för mänskliga rättigheter.