Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-23 03:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/dns-viviana-canoilas-nominerad-till-stora-journalistpriset/

Kultur

Hanna Hellquist och Viviana Canoilas nominerade till Stora journalistpriset

Bild 1 av 5 Viviana Canoilas och Hanna Hellquist har nominerats till Stora journalistpriset.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 2 av 5 Alla som nominerats till Stora journalistpriset 2019.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 3 av 5 Viviana Canoilas är nominerad till Årets berättare.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 4 av 5 Hanna Hellquist är nominerad till Årets röst.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 5 av 5
Foto: Beatrice Lundborg

På tisdagen presenterades årets nominerade till Stora journalistpriset 2019. Bland de nominerade finns krönikören Hanna Hellquist och DN:s Viviana Canoilas.

Dagens Nyheters reporter Viviana Canoilas är en av de som nominerats till Stora journalistpriset i kategorin för årets berättare för reportaget ”Varför letade ingen efter försvunne Asad, 15?”.

– När jag fick höra att han var försvunnen så väntade jag på mer. Men det var helt tyst, från polisen, från medierna. Jag ställde mig frågan: hur kan man inte leta efter en 15-årig pojke? säger Viviana Canoilas.

Reportaget beskriver hur Asad försvinner spårlöst från sin skola i Märsta utan att polisen agerar. Nio dagar senare hittas han död i närheten av skolan.

  Vad tror du är skälet till att polisen inte letade?

– Många har nog en bild av hur olika samhällsgrupper är baserat på deras utseende, var de bor och vilka länder som de kommer ifrån. Det kan bli jobbigt att tala med anhöriga som inte behärskar svenska. Jag tror att man ibland glömmer att det handlar om en människa, inte om hudfärgen eller vilken samhällsgrupp man tillhör. Sorgen är ju lika stor för alla som mister ett barn, säger Canoilas.

Vad skriver du om härnäst?

– Det här är den journalistik som jag vill göra, unika och svåra berättelser. Jag gillar inte att springa efter samma boll som alla andra. Jag har fullt med idéer.

Övriga nominerade i kategorin är Kenny Adersjö, Marcos Hellberg, Lisa Jonsson och Jonas Steken Magnusson för SVT:s dokumentärserie ”Branden”, samt Karwan Faraj och Rosa Fernandez för ”Terrorsyskonen och IS”, en serie från P3 Dokumentär.

Hanna Hellquist är återkommande medarbetare i DN Kultur och nomineras i kategorin årets röst, bland annat för sin text om sitt alkoholmissbruk som publicerats i DN. 

– Jag har skämts så mycket över att vara alkis. Att jag kan skriva om allt men inte just detta. Men när jag talade med min helt fantastiska redaktör Åsa Beckman om det så kände jag sådan skam, att jag ändå insåg att jag måste skriva om det, säger Hanna Hellquist.

I kategorin årets röst är även Patrik Lundberg och Irena Pozar nominerade. Vinnarna av Stora journalistpriset avslöjas den 21 november vid prisutdelningen på Bonniers konsthall. 

Läs mer:

Hanna Hellqvist:”Jag drack när jag var ledsen, jag drack när jag var glad” 

Viviana Canoilas reportage: ”Varför letade ingen efter försvunne Asad, 15?”