Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-14 15:12 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/dnses-fredrik-strage-ar-arets-journalistiska-fornyare/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

DN.se:s Fredrik Strage är årets journalistiska förnyare

Överrumplad och smått chockad: Fredrik Strage, 35-åring som letar efter rockögonblick bortom de officiella tillställningarna. Här officiellt prisad av Bonniers Stefan Mehr.
Överrumplad och smått chockad: Fredrik Strage, 35-åring som letar efter rockögonblick bortom de officiella tillställningarna. Här officiellt prisad av Bonniers Stefan Mehr. Foto: Sören Andersson/Scanpix
DN.se-medarbetaren Fredrik Strage var smått omtumlad efter att ha fått ta emot Stora Journalistpriset som "Årets förnyare".

- Jag är nog lite chockad eftersom jag aldrig hade väntat mig detta. Jag ser det som ett erkännande för rockjournalistiken som genre, något som jag är stolt över, säger den 35-årige pristagaren.

Fredrik Strage vara bara centimeter från platt fall när han i Stockholm på torsdagskvällen klev upp på scenen i Operakällarens Rotunda. Men med hjälp av en räddande hand från kvällens värd Stefan Mehr kunde han undvika ett fall rakt bakåt. Strage höll sig på benen för att ta emot priset som "Årets förnyare".

Han tackade alla läsare ute på nätet som har hjälpt honom att göra den prisbelönade nu klassiska listan över de etthundra största ögonblicken i rockens historia. En personlig lista där man bland annat kan se ett svartvitt videoklipp från ett märkligt möte mellan de två rockikonerna John Lennon och Bob Dylan efter en genomfestad natt hemma hos John, men också Doorssångaren och en av rockens bad boys Jim Morisson delta i en reklamfilm för ett av universiteten i Kalifornien.

- Hela rockhistorien finns tillgänglig på nätet och jag vill guida och bjuda in läsarna i det enorma utbud av musik och klipp som finns där. Man kan också se priset som ett erkännande till alla er som är därute på nätet och surfar.

- Minst 30-40 procent av klippen som finns med på listan finns med där på initiativ från olika läsare som påverkat och hjälpt mig, säger Fredrik Strage.

Han har döpt listan till Youtubiana. Något han lånat från DN-kollegan Martin Stugart.

- Martin har länge skrivit en spalt i DN under beteckningen Stockholmiana, en slags guidade strövtåg i Stockholm. Själv tycker att rocklistan är en slags stadsvandringar på nätet där jag försöker visa upp vad som finns och kommentera det.

Han tvivlade i det längsta på att juryn skulle välja honom av de tre nominerade.

- Jag blev väldigt paff. Med tanke på det allvarliga ämne om förföljda journalister som föregick prisutdelningen och det faktum att en av kandidaterna var nominerad redan förra året men inte vann, så är det här överväldigande. Men roligt så klart, säger Fredrik Strage.

Han ger också chefen för På Stan, Axel Björklund, en del av äran.

- Han har också bidragit till det här. Han tog initiativ till att utveckla idén. Nu jobbar vi på att hitta en uppföljare. Vi får se om det går, det är inte helt lätt att leva upp till det här, säger Fredrik Strage.

Prispengarna på 75.000 kronor har han olika planer för.

- Nu har jag en del pengar att köpa skivor för - vinylskivor. Och jag får väl köpa dem på nätet, förtydligar han.

- Eller gör jag som nobelprisvinnarna, köper en ö för pengarna och drar mig tillbaka. Många skivor räcker det till men en rätt liten ö, säger han med ett skratt.

Prismotiveringen

Så här motiverar prisjuryn varför man tilldelade Fredrik Strage utmärkelsen "Årets förnyare":

"För att han med listan ’De 100 största rockögonblicken på Youtube’ på ett journalistiskt underhållande sätt använder innehållet på en sajt där publiken både producerar och publicerar."

Detta är juryn

Följande personer sitter i juryn som utser såväl de tre slutgiltiga nomineringarna samt vinnarna i Stora Journalistprisets respektive kategorier:

* Carl-Johan Bonnier - juryns ordförande som annars är styrelseordförande i Bonnier AB. Saknar rösträtt i juryn, men har rätten att fälla avgörandet i det fall resultatet är oavgjort.

* Karin Alfredsson - konsult, utbildare och journalist med bakgrund på Aftonbladet, SVT och Journalisten.

* Hermine Coyet Ohlén - förlagsredaktör på Aller Magazines och chefredaktör för Elle Lyx.

* Maria Ericsson-Götselius - långvarig SR-medarbetare och nu chef för Kulturnytt i P1.

* Lena Glaser - tidigare skrivande ekonomireporter, men numera ansvarig för det interaktiva utbudet på SVT.

* Anders Goliger - biträdande chef på Göteborgs-Posten, med förflutet på bland annat TV4.

* Linda Grahn - tidigare chef för TV4 Plus, chefredaktör och frilansjournalist företrädelsevis verksam i magasin som Föräldrar & Barn, Vi Föräldrar och Sköna Hem.

* Thomas Mattsson - har haft flera tjänster inom Expressen där han nu är chefredaktör för Nya Medier.

* Lars Johansson - chefredaktör för Helsingborgs Dagblad med lång dagstidningserfarenhet från olika håll, framför allt från Östgöta Correspondenten.

* Peter Kadhammar - profilerad Aftonbladet-reporter som tidigare arbetat på en rad andra tidningar, bland annat Expressen.

* Anneli Rogeman - Vi:s chefredaktör och vd, men tidigare på SvD, SVT, TV4, Expressen, Dagen och andra tidningar.

* Maria Schottenius - kulturchef på DN och tidigare på bland annat Hallands Nyheter, BLM och Expressen.

* Ola Sigvardsson - Östgöta Correspondentens chefredaktör som tidigare arbetat på Expressen, Arbetet, DN med mera.

* Lena Hörngren - chefredaktör och vd för Dagens Samhälle med lång tid på VLT bakom sig, liksom ett chefredaktörskap på KommunAktuellt.

* Erik Månsson - juryns verkställande ledamot som till vardags arbetar på Bonnier AB och har ett förflutet som författare och bland annat journalist i tidningsbranschen. Saknar rösträtt i juryn.

Bild

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.