Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

DO avslår anmälan om rasism på Kulturhuset

Foto: Daniel Holking / Kulturhuset Stadsteatern

Diskrimineringsombudsmannen avslår anmälan om rasism på Kulturhuset Stadsteatern, då det enligt anmälan inte är chefer eller medarbetare som kommit med kränkningar - utan kunder.

Tidigare i vår kunde DN rapportera om att två medarbetare vid Kulturhuset Stadsteatern anmält sin arbetsplats till Diskrimineringsombudsmannen för rasism. Detta då de tvingats bemanna den kontroversiella utställningen av Makode Lindes verk som även fick Marianne Lindberg De Geer att i protest avgå från Kulturhuset. De menade bland annat att kunder vid bemanningsdisken använt kränkande ord när de frågat efter utställningen.

"Kulturhuset/Stadsteatern har tagit in och legitimerat en afrofobisk/rasistisk utställning som jag som icke-vit anställd ska bemanna." skrev de i sin anmälan.

Men nu avslår DO ärendet en andra gång, enligt SVT. Anmälarna begärde omprövning efter att DO först avslagit anmälan - då anmälarna menat att de kränkts av Kulturhusets kunder - inte av sina chefer eller medarbetare. Detta skulle enligt DO innebära att ärendet inte faller inom diskrimineringslagstiftningen.

I omprövningen lade de anställda fram bevis för att de schemalagts för att arbeta med utställningen. Men DO bedömer alltså likadant även nu.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.