Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Döden är inte huggen i sten

Måste gravstenar vara tillverkade av sten? Nej. I alla fall inte om man ser till de förslag som kommit in till den stora tävlingen om framtidens gravvårdar som just nu pågår.

Om ett par veckor koras vinnaren vid kyrkogårds- och begravningsmässan Vilorum i Göteborg och juryn har haft 260 förslag att ta ställning till. Juryn, där bland andra Skarabiskopen Åke Bonnier, Stockholm Konsts chef Mårten Castenfors och Eva Grönwall, chef för begravnings- och kyrkogårdsenheten på Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation ingår, har haft ett tufft jobb för att välja ut de fem finalisterna.

Fyra av de fem bidragen visas just nu (fram till den 2 november) i skala 1:1 på Liljevalchs. Två av finalisterna har valt att arbeta med trä, en med glas och en med rostfritt stål.

– Det här visar på en medvetenhet om framtiden, säger Mårten Castenfors och slår sig ner på den finalist som är sittvänlig och passande nog heter ”Sitta tillsammans”, tillverkad av två rejäla ekkuber – som gjorda för en stunds kontemplation och kanske minnas sin avlidne farfar. ”Sitta tillsammans” är insänd av Karleby Surprise Laboratory. Det andra träexemplet heter ”Tinne”, signerat Monica Sandberg och Markus Magnusson. Det består av staplar i massivt trä med en hätta av gjuten brons eller aluminium och med plats för flera namn på de små skyltarna. Dessa staplar kan göras i olika nivåer och kan placeras bland andra traditionella gravstenar.

Samma gäller för förslaget Gravpyra, ett minnesmärke helt i glas, formgivet av Karl-Johan Sellberg och som kan placeras på såväl kullersten som gräs eller grus.

Den fjärde modellen som visas upp på Liljevalchs är ”Reflektion” av Jacob Sjöblom, en minnesplatta i rostfritt stål.

Förutom dessa fyra finns skisser över ytterligare drygt 10 av de 260 förslagen.

Eva Grönwall är glad över det stora gensvaret och berättar att det finns förslag på allehanda material. Inte bara glas, trä och rostfritt stål utan även andra metaller och keramik.

– Den yngsta förslagsställaren är faktiskt bara tio år, säger Eva Grönwall, som tycker att det är på tiden att vi tänker om när det gäller gravvårdar:

– Vi klär oss annorlunda än vi gjorde förr och vi äter annan mat, men när det gäller gravvårdar har tiden stått stilla, säger hon.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.