Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Dolda sidor avslöjade i Anne Franks dagbok

01:01. Nytt material ur Anne Franks dagbok har upptäckts med hjälp av digital bildbehandlingsteknik.

Två nya sidor ur Anne Franks dagbok har publicerats. Sidorna visar hur trettonåringen funderade på sex och skrev ned snuskiga skämt hon lärt sig, uppger BBC

Den världsberömda dagboken skrevs av den judiska trettonåringen när hon levde undangömd från nazisternas förföljelser. 

I boken fanns två sidor som var täckta med brunt papper – som det verkar för att dölja de vågade texterna från nyfikna föräldrar, uppger BBC

Med ny teknik har man nu kunnat läsa sidorna, där Anne Frank i hemlighet har funderat över sex och skrivit ned snuskiga skämt. 

Sidorna är daterade till den 28 september 1942, kort efter att hon och hennes familj tvingats till att gå under jorden. 

”Jag tänker använda den här förstörda sidan åt att skriva snuskiga skämt”, skrev hon på en sida, under ett antal överstrukna fraser. Sedan skrev hon ned fyra skämt som hon lärt sig. 

I några rader skriver hon även om sexualundervisning, och funderar över att hon en dag kommer att behöva ”ha snacket” med en annan människa. 

Hon nämner också prostituerade, som hon tidigare i dagboken förklarat att hennes pappa berättat för henne om. 

Läs mer: Ny teori: Anne Frank blev inte angiven 

– Anne Frank skriver om sexualitet på ett avväpnande sätt. Precis som alla ungdomar är hon nyfiken på ämnet, säger Ronald Leopold, chef över Anne Frankhuset i Amsterdam. 

Samma känsla för de nya skrifterna vittnade Frank van Vree om. Han är chef på Niodinstitutet, som hjälpte till att dechiffrera sidorna från fotografier tagna år 2016. 

– Ingen som läser dessa nyupptäckta passager kommer kunna hålla sig ifrån att le. De snuskiga skämten så är klassiska för växande barn. De gör det tydligt att Anne Frank, med alla sina talanger, först och främst var en vanlig flicka, säger han. 

Anne Franks museum säger att detta inte var första gången som Anne Frank skrev om sex. 

Redan tidigare skrev hon ned snuskiga skämt som hon hört andra i sitt gömda boende berätta. I andra passager skrev hon om mens och sexualitet. 

Museet motiverade publiceringen av de sidor, som trettonåringen själv så tydligt ville dölja, med att dagboken är med på Unescos världsarvslista och har ett stort akademiskt värde. 

Uttalandet fortsätter med att förklara ytterligare ett värde med sidorna.

– Under decennier har Anne blivit en världskänd symbol för Förintelsen och flickan Anne har hamnat i bakgrunden. Dessa nyupptäckta sidor lyfter fram den frågvisa och på många sätt brådmogna tonåringen tillbaka i förgrunden, skriver de i ett uttalande. 

Anne Frank gick under jorden år 5 juli 1942, ungefär en månad efter hennes trettonde födelsedag. Hon, hennes familj och några av deras vänner bodde där i två år innan de hittades. Hur de lyckades gömma sig så länge är fortfarande ett mysterium. 

Hon dog i ett av nazisternas koncentrationsläger under 1945, samma år som kriget tog slut. Hennes pappa var den enda i familjen som överlevde. Han publicerade dagboken år 1947. 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.