Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Dömda iranska poeter har flytt landet

De iranska poeterna Fatemeh Ekhtesari och Mehdi Mousavi som i oktober dömdes till piskrapp och fängelse har flytt Iran.
De iranska poeterna Fatemeh Ekhtesari och Mehdi Mousavi som i oktober dömdes till piskrapp och fängelse har flytt Iran. Foto: Ap

De iranska poeterna Fateme Ekhtesari och Mehdi Mousavi som i oktober dömdes till piskrapp och långa fängelsestraff har flytt från Iran, skriver SVT.

De persiska poeterna Fateme Ekhtesari och Mehdi Mousavi dömdes i oktober till elva och ett halvt respektive nio års fängelse samt 99 piskrapp vardera för blasfemi, brott mot regimen och osedlighet. Domen grundade sig bland annat i uttalanden gjorda av Fateme Ekhtesari under Göteborgs poesifestival 2013, där ett tema var kvinnlig iransk poesi.

Nu har de båda poeterna flytt Iran, rapporterar SVT. Fateme Ekhtesari ska till nyhetsbyrån AP ha uppgivit att de för några dagar sedan flydde landet – men på grund av säkerhetskäl ville hon inte berätta mer om hur flykten gick till eller var de befinner sig nu.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.