Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Domen: Ingen tv-avgift för datorer

Nu är det fritt fram att titta på tv på datorn eller surfplattan utan att behöva betala tv-avgift. Så tolkar Radiotjänst domen i dag från Högsta förvaltningsdomstolen (HFD).

I tv-avgiftslagen definieras en tv-mottagare som "teknisk utrustning som är avsedd att ta emot utsändning eller vidaresändning av tv-program". Domen från HFD slår emellertid fast att en dator eller surfplatta inte kan bedömas som tv-mottagare, eftersom de inte huvudsakligen är avsedda som sådana:

"Sammanfattningsvis finner Högsta förvaltningsdomstolen att en dator med internetuppkoppling inte kan anses vara avsedd att ta emot utsändning eller vidaresändning av tv-program och att en webbsändning inte heller kan anses utgöra en utsändning eller vidaresändning i avgiftslagens mening".

Därmed gör HFD en tolkning som går på tvärs mot Kammarrättens tidigare dom i oktober i fjol, som tog fasta på att lagstiftningen ska vara teknikneutral.

SVT:s vd Eva Hamilton, som också är styrelseledamot i Radiotjänst, reagerar mot HFD:s tolkning:

– Vi ser månad för månad hur tittande på tv i accelererande takt förflyttas till andra mottagare och skärmar. Högsta förvaltningsdomstolens dom idag innebär att endast den del av befolkningen som har traditionella tv-apparater ska betala för hela svenska folket användning av SVT:s, Sveriges Radios och UR:s utbud och tjänster. Det är varken rättvist eller en hållbar lösning för framtiden.

– Nu går frågan tillbaka till riksdagen, som måste förtydliga lagen om finansieringen för public service. Den måste hålla för den snabba förändringen av medienyttjande och fortsatt garantera programbolagens oberoende, säger Eva Hamilton i pressmeddelandet.

Kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth vill emellertid inte kommentera domen i nuläget.

– Vi konstaterar att Radiotjänst har gjort en annan tolkning av lagen än Högsta Förvaltningsdomstolen och då hänvisar vi alla frågor till dem, säger hennes pressekreterare.
På Radiotjänst i Kiruna AB råder enligt vd Carl-Gustav Johansson "stor förvåning" bland personalen.

– Vi sitter här och är väldigt förvånade. Vi har inte hunnit tänka så långt. Efter kammarrättens dom så var väldigt tydlig och klar kände vi stor tillförsikt inför Högsta förvaltningsdomstolens avgörande, säger Carl-Gustav Johansson till DN.

Vad innebär domen för Radiotjänst?

– Initialt innebär den en massa arbete förstås. Att ta hand om alla dem som anser sig vara felaktigt behandlade av oss. Många kommer att höra av sig. Framför allt dem som har blivit påförda avgift med dator som grund kommer att kontakta oss på olika sätt, säger han.

Förra året fick Radiotjänst enligt årsredovisningen 100.000 nya licensbetalare, vilket var ett nytt rekord. Radiotjänst tänker dock inte betala tillbaka tidigare inkrävd tv-avgift från datorinnehavare.

– Vi ser det så här, att den här domen innebär en ny praxis och den gäller från och med i dag och framåt. Den har ingen retroaktiv verkan, säger Carl-Gustav Johansson.
Är det nu fritt fram för privatpersoner att titta på tv på datorn eller surfplattan utan att behöva betala tv-licens?

– Ja, det är så man måste tolka Högsta förvaltningsdomstolens dom i dag. De anser att en dator inte är avgiftspliktig.

Kan man också komma undan tv-avgiften genom att till exempel koppla sin dator till en projektor istället för en tv-skärm?

– Om man tar emot signalen via internet lär man komma undan. Då är det inte en tv-apparat i traditionell bemärkelse. Det är så vi har tolkat domstolens dom. De anser att det som sänds över nätet, även om det är en direktsändning, inte är att betrakta som en tv-sändning i lagens bemärkelse, säger Carl-Gustav Johansson som dock understryker att innehav av en tv-apparat alltid innebär avgiftsskyldighet.

Hur många kommer att beröras av domen?

– Det vet vi inte, vi har inte registrerat vad de har för typ av utrustning när vi har påfört dem avgifter. Det kan antingen vara en traditionell tv-apparat eller en dator eller en surfplatta eller liknande. Men det är ett relativt stort antal kan vi tro, eftersom vi ökade antalet avgifter mycket kraftigt under fjolåret framför allt, säger han.

Kommer licensbetalandet gå ner nu?

- Det kan man befara att det kommer att göra, eftersom fler och fler konsumerar tv via sin dator och har slängt ut sin tv-apparat. Åtminstone hävdar man det. Samtidigt säljs det fler stora tv-apparater än någonsin förr. Kolla med elektronikbranschen hur många tv-apparater de har sålt inför fotbolls-vm till exempel.

Riskerar detta att skjuta hela finansieringsmodellen för public service i sank?

– Inte på kort sikt. Skälet till det är att de allra, allra flesta har en tv-apparat. Som är större och modernare och tunnare och smartare än någonsin tidigare. Men det skapar problem. Om utvecklingen mot konsumtion av tv via nätet fortsätter framgent kommer allt färre att omfattas av lagstiftningen om tv-avgiften, säger han.

Finns Radiotjänst kvar om 10 år?

– Det kan jag inte svara på. Det är omöjligt, säger han.

Kristdemokraterna vill nu ersätta tv-avgiften med en medieavgift på skatten medan Centerpartiet förespråkar en public service-avgift.

Enligt tittarsiffror från mätföretaget mms har tablå-tv-tittandet, alltså den tid vi tittar på tv-apparaten när programmen sänds, minskat med mellan 5 och 11 procent under de senaste månaderna.

Så påverkar beslutet dig: Nu handlar det om vilken skärm du ser tv på

Behöver du betala tv-avgift eller inte? Efter fredagens dom handlar den frågan i hög grad om vilken sort skärm du nöjer du dig med att se tv på. Räcker det med en dator, surfplatta eller mobil behöver du inte betala tv-avgiften längre. Skärmen kan ha vilken  storlek som helst bara den inte är avsedd att ta emot marksänd tv med. Du slipper också betala om du tittar på en duk med videoprojektor.

Men så länge du har en traditionell tv måste du fortfarande betala tv-avgift, även om du tittar via nätet och tv-skärmen kopplad till datorn.

Det råder delade meningar om man kan få tillbaka tidigare betalad tv-avgift för datorinnehav. Radiotjänst hävdade först på fredagen att det inte går. Men sannolikt har myndigheten fel och under kvällen uppgav Radiotjänst att de kommer med ett besked på måndagen. Högsta förvaltningsdomstolen menar att dagens dom är ett prejudikat som kan användas i domstol. Om du vill försöka få tillbaka pengar från Radiotjänst för tidigare inbetald tv-avgift för dator ska du vända dig till domstol, i första hand Förvaltningsrätten.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.