Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 09:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/domen-mot-kulturprofilen-star-fast/

Kultur

Domen mot Kulturprofilen står fast

Jean-Claude Arnault under rättegången i Svea hovrätt. Foto: Alexander Mahmoud

Högsta domstolen beviljar inte prövningstillstånd för kulturprofilen Jean-Claude Arnault. Våldtäktsdomen på två och ett halvt års fängelse står därmed fast. 

Rätta artikel

Jean-Claude Arnault dömdes i hovrätten till fängelse för två våldtäkter, begångna mot en kvinna i Stockholm år 2011. I slutet av förra året överklagades domen till HD, som på tisdagen meddelade att den inte funnit skäl för att bevilja prövningstillstånd.

”Högsta domstolens beslut innebär att målet inte tas upp till prövning. Hovrättens dom står därmed fast”‚ skriver domstolen i ett pressmeddelande.

– Min klient är tacksam och nöjd. Hon finner inga tillräckliga ord för känslan att äntligen få sätta punkt och gå vidare i livet. Även jag är mycket nöjd, skriver målsägandebiträdet Elisabeth Massi Fritz i ett kort uttalande efter beskedet.

HD:s avgörande har dragit ut på tiden då domstolen under våren inväntat avgörandet i ett annat våldtäktsmål. I det målet dömdes en jurist för att ha våldtagit en kvinnlig kollega, i DN kallad Tyra. Försvaret i det målet, likväl som i målet mot Jean-Claude Arnault, anklagade dock hovrätten för att ha varit jävig. 

Avgörande från HD i målet mot juristen kom i slutet av april. Domstolen meddelade då att hovrätten inte kunde anses ha varit jävig. Det beslutet gav, enligt flera experter, tydliga signaler på att inte heller Jean-Claude Arnaults invändning skulle ge resultat.

”För att Högsta domstolen ska pröva ett överklagande av detta slag krävs prövningstillstånd. Prövningstillstånd får meddelas om det är av vikt för ledning av rättstillämpningen att överklagandet prövas av Högsta domstolen”, skriver HD i pressmeddelandet på tisdagen.

Kulturprofilen hade tidigare under året, som en del av överklagandet till HD, också presenterat ny motbevisning. Det handlade i huvudsak om ett utlåtande från en medicinsk expert.

Anklagelserna mot Jean-Claude Arnault, som länge haft nära kopplingar till Svenska Akademien, framkom första gången i en granskning av DN:s Matilda Gustavsson, publicerad i november 2017. 18 kvinnor berättade då att mannen utsatt dem för sexuella trakasserier eller övergrepp.

Minst åtta kvinnor polisanmälde senare mannen, men sju ärenden lades ned då de påstådda händelserna antingen överskridit preskriptionstiden, eller inte bedömdes vara möjliga att bevisa. En utredning, som gällde misstankar om två våldtäkter mot en kvinna i Stockholm, ledde fram till åtal. 

I september 2018 ställdes Jean-Claude Arnault inför rätta i Stockholms tingsrätt. Domstolen dömde honom på en av två åtalspunkter, för att med våld ha tvingat den målsägande kvinnan att utföra oralsex. Tingsrätten friade honom samtidigt på den andra åtalspunkten, för att vid ett senare tillfälle ha våldtagit kvinnan när hon sov.

Domen överklagades till Svea hovrätt, såväl av Jean-Claude Arnault som av åklagaren och den målsägande kvinnan. Hovrätten ändrade domen, och mannen dömdes i december också på den andra åtalspunkten. Straffet bestämdes till två och ett halvt års fängelse, samt ett skadestånd på sammanlagt 215.000 kronor.

Anklagelserna som framkom mot Jean-Claude Arnault blev under hösten 2017 startskottet för den kris som skulle skaka om Svenska Akademien. På mindre än ett års tid lämnade sju ledamöter sina stolar, däribland mannens hustru, poeten Katarina Frostenson, som i maj ska släppa en bok om sin syn på händelserna i Akademien.

DN har sökt Jean-Claude Arnaults advokat, Björn Hurtig.