Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 14:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/don-winslow-tror-det-ar-slutet-for-trump/

Kultur

Don Winslow: Tror det är slutet för Trump

Don Winslow på årets bokmässa i Göteborg. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Med ”Muren” har Don Winslow slutfört sin mäktiga trilogi om en amerikansk narkotikaagents kamp mot kartellerna i Mexiko och i USA. Nyligen besökte han Sverige för att tala om sin bok – och om den strid han och många andra författare i USA för mot Donald Trump.

TT Text

– Det kommer inte att bli en fjärde bok i den här serien. Nu är det definitivt slut, säger Don Winslow.

De två första böckerna, ”I hundarnas våld” och ”The cartel”, i trilogin handlade om agenten Art Kellers kamp mot kartellbossen Adán Barrera. Winslow hade tänkt att det skulle vara slut i och med bok nummer två.

– Men jag insåg att jag gjort två misstag. De två första böckerna utspelades i Mexiko, men drogproblemet är inte deras problem. Jag ville ta kampen hem till USA. Och även om Kellers yttre problem var avklarade, så var storyn inte komplett. Jag ville få Keller att komma till freds med vad han hade gjort.

Dessutom kom verkligheten emellan, påpekar han.

– Opioid-epidemin, immigrationen, Trump... Jag började skriva boken under Obama, en man som jag älskade, men hans ministär hade problem med hur de tacklade drogerna. Jag kände att det här var ämnen jag ville ta tag i.

På svenska har boken alltså fått titeln ”Muren”. Det var Winslows originaltitel, men i slutänden valde han att ge boken det engelska namnet ”The border” (gränsen).

– För det handlar inte bara om den fysiska gränsen, utan också om etiska, moraliska och intima gränser, sådana som vi inte borde överträda.

”Muren” är en läsvärd tegelsten (den svenska utgåvan är på nästan 800 sidor), där Keller kämpar mot drogmaffian i USA, som inkluderar korrumperade politiker mycket högt upp i hierarkin. Don Winslow har inte gjort någon hemlighet av hur mycket han ogillar Donald Trump, och det finns många likheter mellan denne och den amerikanska presidenten i boken.

– Jag är optimistisk, jag tror att det som händer i USA just nu är slutet för honom. Det finns en Nixonsk känsla över det. Det har varit en mörkläggning, det här kan bli det som fäller honom. Den värsta av hans många synder är att han har uppmuntrat extremhögern. Det är skrämmande, säger Don Winslow och fortsätter:

– Vi kommer inte att förlora. Och om, vilket Gud förbjude, han skulle bli omvald nästa år, så fortsätter vi kampen.

Winslow bor nära gränsen till Mexiko, men besöker sällan landet numera. Fast han är inte rädd för egen del.

– De som styr kartellerna är smarta affärsmän. De vet att det vore inte bra för affärerna om en amerikansk författare dödades där. Jag har mera problem med extremhögern i USA, jag har blivit hotad, men jag kan ta hand om mig själv.

Just nu förbereder sig James Mangold för att filmatisera Winslows polisroman ”Styrkan” och de tre böckerna i ”kartelltrilogin” ska bli tv-serie för den amerikanska kanalen FX. Winslows nästa bok kommer i april.

– Jag tror inte jag får berätta någonting om den än, men det är en kriminalroman och den utspelas i USA.