Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Döstädning – så städar du inför döden

Foto: TT

Det är skillnad på dödstädning och döstädning. Dödsstädar gör man efter att någon dött, döstädar gör man inför sin egen död. Det menar konstnären och författaren Margareta Magnusson vars bok ”Döstädning – ingen sorglig historia” har sålts till 20 länder innan den ens är utgiven på svenska.

Men hur kommer man igång med döstädningen? Och vad bör man tänka på? Här är Margareta Magnussons bästa tips.

1. Börja med kläder

”Kläder brukar vi alltid ha för mycket av. De är också enkla att göra sig av med för att de oftast inte är relaterade till någonting. Det skulle väl i så fall kunna vara brudklänningen eller något liknande, men jag har slängt den också. Det var ändå inget roligt att ta fram den, eftersom den hade så smal midja.”

2. Fråga barnen

”Om man har x antal barn tycker jag man ska söka hjälp hos dem och fråga vad de tycker, och om de har några synpunkter. Fråga om de har glädje av någon viss sak. Det är roligt om de säger ja, och om de svarar nej vet du att du kan göra dig av med saken utan att någon blir ledsen i framtiden.”

3. Döstäda ensam

”Om jag döstädat tillsammans med min man skulle det ha tagit oss åratal. Män tenderar att spara det mesta i stället för att göra sig av med saker. Det gäller även för minsta skruv och mutter.”

Läs också: Margareta Magnusson vill lära oss att städa inför döden

4. Börja inte med fotografier

”Fotografier och brev är sådant man fastnar i och kan hålla på med i evigheter. Det svårt att slänga sådana saker med mycket minnen i sig, och dessutom tar de inte så stor plats. I början är det bättre att inrikta sig på stora saker.”

5. Ge bort saker

”Man behöver inte köpa saker hela tiden för att ge bort om man är bjuden någonstans. Du kanske har en trevlig liten skål eller någonting annat att ge bort. Jag tror att människor blir ganska glada för sådana gåvor.”

6. Börja i tid

”Antalet ägodelar ökar snabbt under årens lopp. Därför är det bra att komma i gång i tid, att försöka få lite gjort medan man ännu orkar. Döstäda kan man göra redan från 30-årsåldern, och det blir lättare både för oss och för våra närmaste om vi hela livet försöker hålla en vettig organisation.”

7. Skriv upp

”Skriv upp vad du tänker göra med alla saker i ett visst rum eller skåp, för efter några veckor glömmer du bort och då får du göra om allting igen. Jag skriver till exempel att lampan i ett rum ska till ett ställe, och stolen till ett annat. Då blir det också lättare att komma ihåg allt om Emmaus eller Myrorna kommer för att hämta saker.”

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.