Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-01 16:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/dramaten-satsar-pa-intensiv-teaterhost/

Scen

Dramaten satsar på intensiv teaterhöst

Bild 1 av 3 William Spetz
Foto: Karin Törnblom/TT
Bild 2 av 3 Stina Ekblad
Foto: Magnus Hallgren
Bild 3 av 3 Liv Strömquist
Foto: Beatrice Lundborg

William Spetz debuterar på Dramaten i höst – i en ny föreställning som bygger på Liv Strömquists serier. Förhoppningen är att publiken ska kunna återvända till teatern som rivstartar säsongen med en tio kvinnor stark föreställning om medeltidens gudinnor, hjältar och sagofigurer.

TT Text

Under våren har det rått undantagstillstånd på Sveriges nationalscen men förhoppningarna om att kunna slå upp portarna till hösten igen är stora.

”Vi har en mycket rik och attraktiv repertoar som ensemblen verkligen brinner för att få visa. Hur många vi får ta in vid varje tillfälle och vilka andra restriktioner som kommer gälla försöker vi förhålla oss flexibla och kreativa kring”, säger teaterchefen och konstnärlige ledaren Mattias Andersson i ett pressmeddelande.

I december är det planerad premiär för ”Tvillingarna” som har dramatiserats av Jon Fosse, efter romanen ”Den stora skrivboken” av Ágota Kristóf. Den beskrivs som ”en brutal och poetisk berättelse om exil och överlevnad” i regi av Sofia Jupither.

Först ut i höstens repertoar är dock ett helt gäng medeltida kvinnor, som Hildegard von Bingen, Heliga Birgitta och Marie de France och deras idéer. ”Kvinnostaden” av Christine de Pizan gestaltas av tio skådespelare, däribland Stina Ekblad, Lena Endre, Elin Klinga och Marie Richardson och bjuder på ”kampsport, bön och gregoriansk karaoke”.

Det bjuds också på en mängd specialsamarbeten under rubriken ”Dramaten &”. Den populära komediföreställningen ”Liv Strömquist tänker på dig!” får en uppföljare i ”Liv Strömquist tänker på sig själv”, som bygger på seriealbumet ”Den rödaste rosen slår ut”.

Den planerade urpremiären är satt till den 11 september och ensemblen med Eric Stern och Sanna Sundqvist i spetsen får nu sällskap av Lotta Tejle och William Spetz, som gör sin Dramatendebut.

De yngsta besökarna får också sitt under hösten. ”I väntan på att gå” av Alexander Mørk-Eidem är en absurd komedi som handlar om vad som kan hända när man väntar. Planerad urpremiär den 19 november.

”Kvinnostaden”, ”Maj”, ”Tröstrapporter”, ”Röde Orm”, ”Svenska berättelser på scen”, ”Spoken word” och ”Till Kärlekens Antarktis” skulle ha haft premiär under våren men har fått nya premiärdatum i höst.