Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Dramatens teaterchef förnekar personalflykt

Dramatens teaterchef Eirik Stubø.
Dramatens teaterchef Eirik Stubø. Foto: Carl Bredberg

Dramatens teaterchef Eirik Stubø säger att han tar situationen på nationalscenen på allvar efter att flera medarbetare sagt upp sig. Stubø förnekar trots det att det handlar om “personalflykt”.

DN avslöjade i torsdags att fackklubben på Dramaten kallat till ett extramöte med anledning av ”personalflykten” från teatern. Kallelsen till mötet gick ut timmarna efter beskedet kom att personalchefen sagt upp sig.

I nuläget söker teatern flera nya chefer, däribland en ny vice vd. Den person som skulle tillträda tjänsten meddelade sent att hon i stället skulle ta ett annat jobb, och chefspositionen är därmed vakant.

Vd och teaterchef Eirik Stubø säger i en intervju med DN på fredagen att han ser allvarligt på situationen.

– Vi adresserar situationen och tar den på yttersta allvar, säger han.

Enligt DN:s uppgifter förbereder facket två konkreta åtgärder. För det första en skrivelse till styrelsen, och för det andra en anmälan till Arbetsmiljöverket. Eirik Stubø säger sig inte ha vetskap om fackets planer. 

Fler än femton personer, flera av dem i tunga ansvarspositioner, har slutat på Dramaten under de senaste åren. Men Eirik Stubø håller inte med om beskrivningen att det handlar om en personalflykt.

– Det finns flera förklaringar till att det finns en viss personalomsättning på Dramaten. En del av förklaringen är det stora förändringsarbete som jag har fått i uppdrag från styrelsen att verkställa, säger han. 

Tar facket i för hårt då de kallar det för en personalflykt?

– Man ska förstå fackets reaktion som att man bryr sig om Dramaten. Man vill arbetsplatsens bästa och att man vill att vi ska prata om det som upplevs som utmanande och oroande. 

Har du lyckats med det?

– Jag tycker att det här är en indikation på att jag och många med mig inte har lyckats tillräckligt bra med vår interna kommunikation. Det måste vi förstärka och förbättra. 

Ledningen och du har även tidigare fått kritik för hur Dramaten styrs. Hur påverkar kritiken dig?

– Vi har under en lång tid haft framgångar med föreställningar och vi har en god ekonomi. Många trivs och gör ett jättebra arbete. Men vi har saker som måste förbättras, säger Eirik Stubø och fortsätter:

– När det gäller intern kommunikation så finns det förbättringspotential och vi har medvetet breddat ledarskapet för teatern för att öka den interna kvaliteten på kommunikationen.

I ett informationsbrev till personalen, som skickades tidigare i veckan, skriver Eirik Stubø att Dramaten i nuläget arbetar med rekrytering av fyra chefer: en vice vd, en kommunikationschef, en verkstadschef och en personalchef.

I intervjun på fredagen vill Eirik Stubø förtydliga att det handlar om tre nya chefer. Han menar att skrivningen i informationsbrevet där det står ”rekrytering av en verkstadschef” handlar om en person som ska stödja den person som i dag leder tillverkningen.

I första hand har fokus legat på att anställa en vice vd. Dramaten har velat vänta med att anställa de två andra cheferna till dess att den tjänsten är tillsatt. Detta försenades i och med beskedet att den tillträdande tog ett annat arbete.

– Hon skulle själv ha fått vara med och anställa två chefer som skulle rapportera direkt till henne. Vi ser nu att vi väntat i onödan och ligger lite efter vad gäller rekrytering av viktiga poster, säger Eirik Stubø.

Han menar att de lediga chefspositionerna är något som skapar oro på arbetsplatsen.

– Upplevelsen är att vi har utmaningar vad gäller vakanser. Klart att det skapar oro. Det viktigaste just nu är att skapa lugn i organisationen. Det är olyckligt att vi befinner oss i en situation där det här har tagit längre tid än vad det skulle.

Stubø säger att det i rapporteringen kring Dramaten kan upplevas som att vissa stolar står tomma, men att så inte är fallet. 

– Vi har självklart personer på plats genom interimlösningar, säger han.

Styrelseordförande Ulrika Årehed Kågström och Eirik Stubø kommer att träffa kandidater för vice-vd posten nästa vecka.

Eirik Stubø bekräftar DN:s uppgifter om att han ska hålla ett informationsmöte nästa vecka där han kommer att lägga vikt på sammanhållningen inom teatern och påminna om teaterns goda resultat.

– Jag vill också vara tydlig med att vi tar oron som har kommit fram både inom facket och samtal med personer inom organisationen på stort allvar, och vi ska arbeta vidare tillsammans.

Läs också DN:s avslöjande om krisen på Dramaten.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.