Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Dramatiskt publiktapp på Stadsteatern

Antalet betalande teaterbesökare på Kulturhuset Stadsteatern sjönk med en fjärdedel förra året. Men vd Benny Fredriksson oroar sig inte: ”Siffrorna ser väldigt bra ut just nu.”

I årsredovisningen för 2016 framgår att publiken för teater- och scenkonstverksamheten uppgick till 218 000 förra året, vilket var en minskning med 25 procent jämfört med 2015. Mest dramatisk var publikminskningen under perioden april-oktober. Därefter hade ”Donna Juanita” premiär och kunde snygga till statistiken hjälpligt. Det totala intäktsbortfallet för Kulturhuset Stadsteatern blev dock saftiga 25 miljoner kronor.

I en skriftlig kommentar till styrelsen för Stockholms stadsteater beskriver vd Benny Fredriksson fjolårets verksamhet som ”något av ett mellanår”.

– Det var väntat att det skulle bli en nedgång och vi har sparat lika mycket pengar som försvunnit i intäktsfallet. Vi lämnar ett så kallat nollresultat, säger han till DN.

Finns inte det risk för en ond cirkel av åtstramningar med konsekvenser för den konstnärliga kvaliteten?

– Det är precis tvärtom. På repertoaren nu har vi ”Mio min Mio” som är helt utsåld, ”Nattorienterarna” som är helt utsåld och ”Billy Elliot” som är helt utsåld till sommaren, och vi har 50 procents beläggning till höstens föreställningar. Siffrorna ser väldigt bra ut just nu. Förbokningarna för våren var 22 miljoner kronor den sista december, vilket är samma som succéåret 2015.

Men hur kommer det sig att ni tappade så mycket 2016?

– Och man tittar på de siffrorna som vi har haft 14 år tillbaka så har de varit väldigt bra, och med viss ödmjukhet måste det också kunna få gå ner. Man kan inte göra succéer hela tiden. Jag tycker att vi hade en fantastisk repertoar med stora kritikerframgångar, men publiken tyckte inte på samma sätt i alla delar. Det måste kunna få gå upp och ner, det är därför vi har ett offentligt stöd, för att vi ska kunna ta risker med stora konstnärliga satsningar.

Vad gör ni för att få fler besökare framöver?

– Under mars till maj kommer vi att göra en stor besöks- och publikundersökning, där vi bland annat ska ta reda på vilka som kommer till Kulturhuset Skärholmen och Vällingby, och om folk utanför känner till vår verksamhet.

Gjorde ni inte en analys av den låga beläggningsgraden redan i våras?

– Vi har gjort interna reflektioner kring varför ett antal produktioner inte nådde hela vägen fram publikt sett, men det är saker som vi måste få behålla för oss själva. Just nu är beläggningen 80 procent, så det är med stor glädje och faktiska siffror jag kan visa att det återigen ser väldigt, väldigt bra ut.

I den skriftliga kommentaren ser Benny Fredriksson en annan möjlig orsak till publiknedgången: ”Noteras bör att hela området kring Sergels torg inklusive Gallerian har under året haft en minskning av besökare som en följd av Trafikkontorets ombyggnationer i området.”

Besparingarna under 2016 ledde inte till någon minskning av antalet fast anställda, enligt Benny Fredriksson. Det var många frilansare som fick sluta, men flera av dem ska nu anlitas igen.

Liberalerna i Stockholm har tidigare varnat för att Kulturhuset Stadsteaterns budget inte kommer att räcka till för att värna kärnverksamheten. I en skrivelse till Stockholms stadsteater anser de att institutionen befinner sig i en nedåtgående spiral.

– Vi saknar en inriktning från den politiska sidan att Kulturhuset Stadsteatern ska satsa på en stor publik. Då kan de ha råd med ett mellanår ibland, men nu verkar det finnas en strategi om att ha mindre publikfriande föreställningar. Det tycker vi inte är klokt, det bör finnas både bredd och spets på repertoaren. Breda teaterföreställningar kan fungera som instegskultur till hela utbudet på Kulturhuset Stadsteatern, säger Rasmus Jonlund (L), kulturpolitisk talesperson för Liberalerna i Stockholm.

Läs också: Få besökare – Kulturhuset Stadsteatern tvingas spara

Kulturhuset Stadsteatern. Expanderar i ytterstaden

Under 2016 hade teaterverksamheten på Kulturhuset Stadsteatern 25 premiärer och spelade totalt 841 föreställningar. Publiken uppgick till 218 120 besökare, att jämföra med 291 347 besökare år 2015.

Förra året förstärkte Kulturhuset Stadsteatern sin närvaro i ytterstaden. Kulturhuset i Vällingby hade sin första premiär i mars. Parallellt pågår utvecklingen av Skärholmens framtida Kulturhus.

Ytterligare en ytterstadssatsning är en turnéverksamhet liknande Parkteatern under namnet Kretsteatern, som kommer att spelas inomhus under höst och vår. Ingivningen ägde rum i Vällingby i december och den första premiären blir i Farsta i januari 2017.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.