Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-19 16:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/drive-by-truckers-ger-en-dagsrapport-fran-ett-usa-i-upplosning/

Skivrecensioner

Drive-By Truckers ger en dagsrapport från ett USA i upplösning

Drive-By Truckers sjunger om ett USA med skolskjutningar och barn som sätts i burar.
Drive-By Truckers sjunger om ett USA med skolskjutningar och barn som sätts i burar. Foto: Andy Tenille

Efter sin längsta paus hittills återvänder Drive-By Truckers med en ännu mer politisk skiva än senast. Ofta alldaglig på ytan men med väldiga vibrationer under.

Båda frontfigurerna har brukat skriva hälften var, nu är alla låtar utom två av Patterson Hood. Och den inledande programförklaringen rymmer formuleringar om ”my band” och ”my family”, trots att den undertecknas med bandnamnet.

Så allt är kanske inte som det brukar med Drive-By Truckers. Däremot kommer de tillbaks efter sin längsta paus hittills med ett album som är ännu mer politiskt, ännu mer av en dagsrapport från ett USA i upplösning.

Två låtar heter ”Thoughts and prayers” och ”Babies in cages”, men samma formuleringar dyker upp på flera andra ställen. Där finns en genomgående känsla av att blicka på förödelsen efteråt, trots att allt pågår just nu – och kan bli värre.

Lite som om Hemingway skrev rocklåtar, alldagliga på ytan men så självklara i sin framåtrörelse, med en rent svindlande vibration av väldighet i botten.

Bästa spår: ”Armageddon’s back in town”, ”Thoughts and prayers”

 

Läs fler musikrecensioner av Nils Hansson, till exempel om hur Algiers såriga experimentrock är sig exakt lik.