Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 17:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/dubbla-priser-till-renck-for-chernobyl/

Kultur

Dubbla priser till Renck för ”Chernobyl”

01:17. HBO-succén "Chernobyl" som regisserats av svenske Johan Renck ses som en av Emmy-galans största vinnare, med totalt tio Emmy.

Johan Renck kammade hem priset för miniserieregi, och hans ”Chernobyl” blev även bästa miniserie vid årets Emmy-gala i Los Angeles.

”Fleabag” var en av galans stora vinnare, medan ”Game of thrones” blev bästa drama.

TT Text

Svenske Renck inledde tacktalet för regipriset med att haka på Phoebe Waller-Bridge, som när hon tackade för sitt pris för bästa komedihuvudroll sade att "Fleabag"-teamet var den bästa familj man kan ha.

– Min familj är bättre än din familj, skämtade Renck med Waller-Bridge.

HBO-succén ”Chernobyl” fick också priset för bästa miniseriemanus, skrivet av Craig Mazin.

Foto: Frederic J. Brown/AFP

Även Stellan Skarsgård hade chans på pris för sin roll i ”Chernobyl”. Men priset för bästa manliga biroll i en miniserie gick till Ben Whishaw för ”A very English scandal”.

Läs mer: Johan Renck: Allt jag gör från och med nu ska ha en mening 

Att Waller-Bridge snuvade favorittippade Julia Louis-Dreyfus från ”Veep” på komedihuvudrollspriset var en av galans stora sensationer.

– Det är verkligen underbart och lugnande att veta att en skitig, pervers, förbannad och flippad kvinna kan ta sig ända till Emmy, sade Waller-Bridge.

Louis-Dreyfus, som tagit huvudrollspriset en rad tidigare år, fick nöja sig med att skämta om sin besvikelse när hon tillsammans med flera andra presenterade ett annat pris.

– Ursäkta, jag trodde att jag skulle stå ensam här.

Foto: Robyn Beck/AFP

I komediklassen skördade ”Fleabag” flera framgångar, inklusive huvudpriset för bästa serie. Phoebe Waller-Bridge tog också manuspriset och Harry Bradbeer fick regipriset för komediserien.

Samtidigt höll ”Game of thrones” åtminstone till stora delar för favorittrycket, och blev totalt störst med sammanlagt tolv priser, bland dem bästa drama för seriens sista säsong.

”Chernobyl” hade prisats även förra veckan, när Emmygalan smygstartade med att dela ut priser i kategorier som berör dokumentärgenren och det filmtekniska. Då tog Jakob Ihre hem en statyett för bästa foto för sitt arbete med ”Chernobyl”.