Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Ebba Witt-Brattström: Han är en tvångsmässig förnedrare av kvinnor

Other: Eva Tedesjö

Efter DN:s reportage om kulturprofilen som har använt sin makt och sina kontakter för att förgripa sig på kvinnor är det många som vittnar om hans beteende. En av dem är litteraturprofessor Ebba Witt-Brattström.

Ebba Witt-Brattström berättar om sin reaktion efter att ha läst DN-reportaget. 

– Jag är i chock. Jag visste inte att han gått så långt. Men alla har ju vetat att han är en närmast tvångsmässig förnedrare av kvinnor: att han vill ta på dem, klättra på dem och visa sin makt… att han går runt och skryter runt om sina kontakter med Svenska Akademien. 

Har du själv bevittnat det?

– Jag känner som säkert många andra en stor skuld inför att inte ha stöttat tjejerna. Men jag har inte vetat om det. Jag tycker att de kvinnor som träder fram i artikeln är jättemodiga – de kommer inte att få ett öre av Svenska Akademien efter det. Det är ett slags camorrasystem där man håller tyst i förhoppning om att få ett pris eller i förlängningen en stol i Svenska Akademien. Det är en osund feodal klubb. Och den här Klubben som kulturprofilen bedriver, det är där man gör audition för Svenska Akademien. 

 

Läs mer: 18 kvinnor: Kulturprofil har utsatt oss för övergrepp

 

Under den tid du var gift med Svenska Akademiens dåvarande ständige sekreterare, Horace Engdahl, var detta någonting ni diskuterade?

– Absolut, jag tyckte att de skulle sluta stödja den här verksamheten, men det är ren vänskapskorruption. Jag möttes av noll förståelse.

Varför tror du att han har fått hållas i så många år?

– För att han hela tiden skryter om sina kontakter med Svenska Akademien, och att han kan göra så att folk inte längre har någon möjlighet att ta sig fram inom kulturområdet. Det är många som är rädda för det. 

Vilka konsekvenser tror du att det får?

– Jag önskar att kulturministern drar tillbaka den svenska orden han har fått, och att Svenska Akademien avbryter allt samarbete med honom, och att den ledamot som sitter i hans bolag genast går ur, och att pengaflödet stryps omedelbart. Det är det enda rimliga.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.