Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-25 18:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/edward-snowden-ger-ut-sjalvbiografi-skrevs-under-stort-hemlighetsmakeri/

Kultur

Edward Snowden ger ut självbiografi – skrevs under stort hemlighetsmakeri

Edward Snowden i Moskva 2015. Foto: Lotta Härdelin

Visselblåsaren Edward Snowden ger ut en självbiografi den 17 september. Där berättar han om sitt arbete för amerikanska underrättelsetjänsten och hur han bestämde sig för att läcka dokument om massövervakning och träda in i ett liv i exil. Förlagsarbetet har skett snabbt och diskret.

Snowden bor på hemlig ort och har sedan den omfattande läckan varit tämligen tyst om sitt tidigare liv i underrättelsetjänsten. Tills nu. Moa Elf Karlén, förlagschef på Leopard förlag som ger ut hans biografi på svenska, säger att hela utgivningsprocessen varit ”väldigt speciell”.

– I maj fick vi ett mejl från Devon Mazzone på förlaget Farrar, Strauss and Giroux, som vi har samarbetat med tidigare. Han sade att han hade en bok han inte kunde säga något om, men om vi installerade en krypteringsapp så kunde vi höras där. När jag fick veta vad det rörde sig om så ville jag omedelbart läsa manus.

Läs mer: DN möter Edward Snowden

Av säkerhetsskäl fick det inte skickas över nätet. Så Karlén åkte till London.

– Jag var där 48 timmar efter beskedet, tog med mig en flaska vatten och ett äpple och satte mig och läste tills förlagshuset stängde. Det var bara en person där som visste att boken skulle ges ut. Jag blev helt uppslukad.

Kommer det fram några nya uppgifter i boken?

– Jag kan inte gå in på det alltför mycket. Men eftersom Snowden inte velat att hans persona ska stå i vägen för själva budskapet så är det här första gången han berättar om processen bakom visselblåsandet. Hur han som underrättelseagent bygger upp de här övervakningssystemen, och vad som sedan får honom att fatta det livsavgörande beslutet att lämna sin familj för att läcka information om systemen till omvärlden.

Men finns det några konkreta uppgifter, utöver hans livshistoria?

– Jag går inte in på det.

Det var år 2013 som den då 29-åriga Edward Snowden bröt med amerikanska underrättelsetjänsten. Han avslöjade att han tillsammans med sin gamla arbetsgivare byggt upp system för massövervakning – av privatmeddelanden, inloggningsuppgifter, e-post, porträttbilder, video- och ljudchatt, filöverföringar, med mera. I de läckta dokumenten beskrivs bland annat programmet Prism, som enligt dokumenten samlar in information från Microsoft, Skype, Yahoo, Facebook, Google, Youtube och Apple.

Läs mer: NSA vill avsluta kontroversiell övervakning 

När Leopard förlag skrivit på kontraktet för biografin började översättaren Stefan Lindgren jobba omgående. Men inte på vanligt vis.

– Snowden har själv haft väldigt tydliga krav på hur information får transporteras. Översättaren fick hämta det utskrivna manuset och sedan jobba vid en dator som inte var uppkopplad mot nätet. Vi har gått tillbaka till den gamla hederliga pappersprocessen, säger Karlén.

Hur tror du att den svenska publiken kommer reagera på boken?

– Det kan vara svårt att skapa engagemang kring den här frågan. De flesta resonerar ungefär: ”Har jag inte gjort något dåligt så har jag inget att oroa mig över”. Men när jag läste boken fick jag en känsla av hur genomgripande övervakningen är, hur mycket den berättar om dig och mig som personer. Om jag spenderat natten borta, om min telefon varit på en abortklinik, det är extremt privat information. Vi måste naturligtvis kunna ta ställning till om vi vill dela den, säger hon och fortsätter:

– Det är också vad det innebär att vara människa – jag bestämmer vilken relation jag har till min omgivning, genom att bestämma vad jag berättar om mig själv. När den tas ifrån oss händer något, både privat och som samhälle. Därför är den här boken avgörande, nu när vi fortfarande har gemensam möjlighet att enas kring vilka spelregler som ska gälla. Sedan rinner den chansen oss ur händerna.

Läs mer: Edward Snowden kallar ryska regeringen korrupt