Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 00:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/edward-st-aubyn-och-jamaica-kincaid-till-internationell-forfattarscen/

Kultur

Edward St Aubyn och Jamaica Kincaid till Internationell författarscen

Bild 1 av 2 Jamaica Kincaid
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 2 av 2 Edward St Aubyn
Foto: David Sandison

Edward St Aubyn, Jamaica Kincaid, Siri Hustvedt och Colson Whitehead är några av författarna som gästar Internationell författarscen i Stockholm. Och eftersom Kulturhuset Stadsteatern renoveras flyttar författarsamtalen ut till olika lokaler i stan.

Rätta artikel

Nu är programmet klart för Kulturhuset Stadsteaterns klassiska samtalsserie Internationell författarscen. Fjorton författarkvällar blir det – och dessutom tre Klassikersalonger där författare samlas och pratar om äldre böcker på olika teman.

Ingemar Fasth är konstnärlig ledare för litteraturscenen, och han blir klädsamt stressad när han ombeds välja en favorit ur höstprogrammet.

– Det är en hemsk fråga du ställer! Jag ser fram emot allt, och så får man ju inte svara. Men det ska bli otroligt roligt att möta och lyssna på Jamaica Kincaid, som aldrig besökt oss tidigare och har en lång och omfattande produktion bakom sig, säger Ingemar Fasth.

En annan av hans personliga höjdpunkter blir att återse den australiska författaren Markus Zusak som gästade Internationell författarscen redan 2008 – då för att tala om den bästsäljande romanen ”Boktjuven”.

– Han kom resande och klev in på scenen i Hörsalen och höll på att ramla baklänges när han såg publiken, han hade aldrig varit med om det. Till och med hemma i Australien brukade det vara 30 personer bakom någon svängdörr. Det blev en så fin kväll, han var så glad och älskvärd. Jag har undrat mycket över honom, vad händer när man får en sådan nästan grotesk succé som ”Boktjuven” var? Han har haft skrivkramp, men nu har han kommit i hamn med en ny roman.

Ingemar Fasth. Foto: Andrea Brask

Avslutar säsongen gör brittiske Edward St Aubyn i samtal med Johanna Koljonen, och först ut under hösten blir irländska författaren Emilie Pine som samtalar med Jessika Gedin om sin essäsamling ”Allt jag inte kan säga” – en bok som Ingemar Fasth själv läste under julen och fortfarande tänker på ofta, berättar han.

– Den är verkligen skriven ur hennes kött. Om infertilitet, om en alkoholiserad far, om hennes egen kropp – boken ligger och rör sig i mig efter alla de här månaderna, säger Ingemar Fasth.

Det är också ovanligt många författare från Norge på listan. Under hösten blir det inte bara besök av Roy Jacobsen, Per Pettersson och norskamerikanska Siri Hustvedt, utan också ett samtal mellan norska Vigdis Hjorth, svenska Klas Östergren och danska Merete Pryds Helle om ett unikt Ibsenprojekt där de tre författarna skrivit nya romaner utifrån Henrik Ibsens verk.

Eftersom Kulturhuset Stadsteatern renoveras får Internationell författarscen flytta ut på stan till olika lokaler. Scenen Under fontänen på Sergels torg, Årsta Folkets hus, och Handelshögskolan är några av platserna.

– Det ska bli så roligt! Under fontänen rymmer drygt 100 personer, det är nära mellan borden och mellan författare och publik. I Årsta är vi i en helt annan miljö, en sliten pärla från 1953 i ett av de allra första förortscentrumen. Jag ska inte säga att vi inte saknar Kulturhuset Stadsteatern – men det känns inte smärtsamt att kliva ut ur huset, inte alls, säger Ingemar Fasth.