Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Efter hoten och hatet: ”Biblioteken måste kunna ta ställning”

Foto: TT

Hatet och hoten mot bibliotekarier väcker starka reaktioner. Fackförbundet beskriver påhoppen som ”fullkomligt oacceptabla” och manar arbetsgivarna att stötta sina anställda.

DN har i veckan rapporterat att bibliotekarier utsatts för hat och hot sedan vissa böcker och tidningar inte köpts in på bibliotek. Som följd har en bibliotekarie i Ekerö sagt upp sig och en bibliotekarie i Nacka har polisanmält dödshot.

Läs mer: Bibliotekens urval väcker hat och hot

Mats Kiesel, verksamhetschef för kultur i Nacka kommun, säger till DN att hoten tas på stort allvar och att kommunen vidtagit åtgärder för att trygga personalens arbetsmiljö.

– Det är väldigt beklagligt. Vi polisanmäler alla typer av hot och ser naturligtvis över våra rutiner och vårt arbetssätt, något vi gör efter varje incident av oro eller hot, säger Mats Kiesel.

2105 sedan släppte fackförbundet Dik en rapport som visade att var femte bibliotekarie utsatts för hot på jobbet. Kartläggningen berörde inte specifikt incidenter kopplade till medieurvalet, men Stina Hamberg, samhällspolitisk chef på Dik, menar att frågan aktualiserats och ska undersökas djupare.

– Alla former av hat, hot och våld är fullkomligt oacceptabla. Medieinköp handlar om ett professionellt urval som ligger i bibliotekariernas kompetens, säger Stina Hamberg.

Läs mer: Nacka bibliotek stoppar högerextrema Nya Tider

Kartläggningen från Dik gav indikationer på att många bibliotekarier anser att det finns brister i arbetsgivarnas arbete med att vidta åtgärder efter att hoten har inträffat. Tre av tio ansåg att så var fallet, medan tre av tio var osäkra på om åtgärderna är tillräckliga.

– Det var uppenbart att många hade ett behov av att känna stöd från sin närmaste chef. Det är en sak att få hot mot sig, men det blir ännu svårare om man inte får uppbackning, säger Stina Hamberg.

Flera bibliotek har de senaste veckorna kritiserats för sitt arbete med medieurvalet, framför allt i samband med att Ekerö och Botkyrka bibliotek inte köpte in Tino Sanandajis bok ”Massutmaning”.

Kritikerna, däribland flera ledarskribenter, har argumenterat för att biblioteken måste erbjuda ett utbud med politisk bredd och följa lagens skrivningar om att ”verka för det demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning”.

Gustav Almestad, bibliotekarie på Stockholms stadsbibliotek och skribent på Politism, har reagerat på hur händelserna i Ekerö och Nacka framställts. Han betonar allvaret i att bibliotekarier utsätts för trakasserier för att ändra redan tagna beslut.

– Att människor utsätts för hot är alltid ett större problem än att alla material inte finns fysiskt tillgängligt direkt i varje småkommun. Det gäller så länge vi inte har en lag som plötsligt förbjuder en bok eller tidning och vi är väldigt långt ifrån något sådant, säger Gustav Almestad.

Läs mer: Tino Sanandajis bok blev en utmaning för biblioteken

Han efterlyser ökad förståelse för hur arbetet med medieurval genomförs, exempelvis att många beslut tas av centrala inköpsgrupper och inte av enskilda bibliotekarier. Mindre bibliotek måste också hantera bristen på både resurser och utrymme, menar Almestad.

– Biblioteken måste kunna ta ställning och försvara sitt beslut. Det är lätt att luras in i en ideologisk diskussion som jag tycker är helt onödig. Det var inte det från början, säger han.

Mats Kiesel, verksamhetschef i Nacka, kritiserar samtidigt den medierapportering som påtryckningarna från högerextrema Nya Tider mot kommunens bibliotek medfört.

– Vi kan aldrig ha plats för alla tidningar eller böcker och för Nackaborna är det här ingen stor fråga. Vi har inte fått några reaktioner, utom från några enstaka individer. Frågan lever enbart på grund av det som medier skriver, säger Mats Kiesel.

Är det inte viktigt att berätta att bibliotekarier tvingas motta hat och dödshot när de genomför sitt arbete?

– Självklart är det viktigt att prata om hot och våld i allmänhet. Det är oacceptabelt. Till syvende och sist handlar dock frågan om demokrati och vad biblioteken egentligen ska vara, men i den här kontexten tas inte den diskussionen upp.

Flera anställda uppger att de ombetts att inte kommentera händelserna i Nacka.

– Det finns en meddelarfrihet, självklart. Vad man gör vid sidan av jobbet har vi ingen åsikt om. Men när det var som värst tryck på oss kunde vi inte ha bibliotekarier som under arbetstid pratade med x antal tidningar. Då hänvisade vi till någon som är van vid att prata med press och medier, säger Mats Kiesel.

Detta har hänt.

I februari tog Ekerö och Botkyrka bibliotek beslut om att inte köpa in boken ”Massutmaning” av nationalekonomen Tino Sanandaji. Beslutet fick stark kritik, både av författaren själv och flera ledarskribenter.

Ekerö bibliotek och dess anställda utsattes efter beslutet också för hat och hot. ”Massutmaning” köptes senare in, delvis med hänvisning till att efterfrågan på boken ökat. Men en anställd har efter händelserna valt att säga upp sig.

I mars blev det känt att den högerextrema tidningen Nya Tider inte finns tillgänglig på biblioteken i Nacka. Tidningen anses inte uppfylla kommunens värdegrund, samtidigt som kommunen betonar att de arbetar med ett representativt urval och att de allra flesta tidningstitlar väljs bort.

Flera anställda har berättat för DN att biblioteken utsatts för påtryckningar att ta in tidningen. I förra veckan fick en bibliotekarie motta ett dödshot från en okänd person via telefon. Hotet har polisanmälts.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.