Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-22 21:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/efter-kritiken-for-radikalisering-fem-ganger-sa-manga-filmer-borttagna-fran-youtube/

Kultur

Efter kritiken för radikalisering – fem gånger så många filmer borttagna från Youtube

Foto: Patrick Semansky

Efter en uppdatering av regelverket för hatspråk och antisemitism meddelar videoplattformen Youtube att man tagit bort fem gånger så många videor jämfört med samma period förra året.

DN Text

Youtube har på senare tid fått hård kritik för att ha blivit en plattform för radikalisering och en grogrund för terrorister, vilket DN har granskat och rapporterat om. Det var i början av juni som man därför valde att skärpta regler för vad som ska anses vara hatspråk.

Det innebar att förbjuda videor som påstår att vissa grupper är överlägsna andra med ändamålet att berättiga diskriminering, segregation eller särbehandling när det gäller ålder, kön, ras, kast, religion, sexuell orientering eller veteranstatus.

Youtube nämnde särskilt videor som förhärligade nazismen och dess ideologi.

Detta har medfört att fem gånger så många klipp har tagits bort i år jämfört med hur många som tog borts samma period (andra kvartalet) i fjol.

I rena siffror innebar det att 111.185 klipp och 17.818 kanaler togs bort under årets andra kvartal med hänvisning till den nya policyn. Man tog även bort 538 miljoner kommentarer av samma skäl.

Kritiker menar dock att det fortfarande är lätt att hitta antisemitiskt och rasistiskt innehåll på Youtube. Enligt Anti-Defamation League, en internationell icke-statlig organisation med säte i New York. ADL grundades av B'nai B'rith 1913 med syfte att stoppa ”förtal mot det judiska folket” och annan diskriminering. Enligt en rapport från organisationen hade fem antisemitiska Youtubekanaler sammanlagt visat klipp 81 miljoner gånger.