Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Efter Oscarsmissen – de kuvertansvariga får mobilförbud på scen

00:58. Oscarsakademien har nu fått nya rutiner för att se till att haveriet under årets prisutdelning aldrig upprepas.

När prisutdelarna på årets Oscarsgala presenterade ”La la land” och inte ”Moonlight” som vinnare av bästa film var felet mobiltelefonens – eller snarare den kuvertansvarige som fokuserade på sin telefon i stället för på kuverten.

Oscarsgalan har fått nya rutiner efter årets skandal, där prisutdelarna Warren Beatty och Faye Dunaway ropade ut fel vinnare i kategorin bästa film.

Läs mer: ”Moonlight” vann efter historiskt misstag

I kuvertet prisutdelarna fått stod det ”La la land” – men det var fel kuvert, och i själva verket var ”Moonlight” vinnaren.

Nu har The academy of motion picture arts and sciences, som står bakom galan, haft ett styrelsemöte där man beslutat att skärpa rutinerna för hur Oscarsvinnarkuverten hanteras.

Läs mer: Den stora prismissen på Oscarsgalan – sekund för sekund

Från och med nästa år kommer en extra revisor att sitta i kontrollrummet för att dubbelkolla att rätt vinnare ropas ut, och dessutom inför man ett förbud mot mobiltelefoner och andra teknikprylar backstage.

En av de två revisorer som var ansvariga för kuverten i år syntes nämligen stå och twittra strax före prisutdelningsskandalen i februari.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.