Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-17 09:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/efter-parasit-sex-andra-sydkoreanska-sevardheter-att-stromma/

Film

Efter ”Parasit” – sex andra sydkoreanska sevärdheter att strömma

”Parasit” blev historisk som första icke engelskspråkiga film att vinna kategorin bästa film på Oscarsgalan.
”Parasit” blev historisk som första icke engelskspråkiga film att vinna kategorin bästa film på Oscarsgalan. Foto: Triart

Bong Joon-hos ”Parasit” blev första sydkoreanska och första icke-engelskspråkiga film någonsin att vinna Oscar för bästa film. Filmfredag listar ytterligare några sevärda sydkoreanska filmer och var de går att strömma. 

”Bränd”
”Bränd” Foto: TCD/Prod.DB / Alamy Stock Photo

”Bränd” (2018)

Regi: Lee Chang-dong

Svartsjuka, sexuell frustration och pyromani står i centrum för denna rafflande korsning av psykologisk thriller, triangeldrama och hypnotisk noir-film. Lee Chang-dong vann kritikerpriset i Cannes för två år sedan för detta täta, mystiska och mästerliga drama efter Haruki Murakami-novellen ”Att bränna lador”. 

 

Bild 1 av 2 ”Handmaiden”
Foto: Nonstop
Bild 2 av 2
Foto: Nonstop

”The handmaiden”  (2016)

Regi: Park Chan-wook

En illasinnad koreansk flicka nästlar sig in i hos en stenrik japansk arvtagerska i 30-talets Korea och bäddar för en svindlande korsning av romantisk kärlekshistoria och kinky erotisk thriller. En ironiskt och lekfull metaversion av Sarah Waters roman ”Ficktjuven” som utspelar sig i det viktorianska England. 

”Snowpiercer”
”Snowpiercer” Foto: Entertainment Pictures / Alamy Stock photo

”Snowpiercer” (2015)

Regi: Bong Joon-ho

Engelskspråkig sci-fi-allegori som kretsar kring kapitalism och klassrevolt av den Oscarsvinnande ”Parasit”-regissören. John Hurt, Tilda Swinton och Ed Harris står på rollistan i denna dystopiska fantasythriller som utspelar sig på ett segregerat jättetåg som tuffar runt på en planet som blivit obeboelig. 

”The host”
”The host” Foto: TCD/Prod.DB / Alamy Stock Photo

 

”The host” (2006)

Regi: Bong Joon-ho

Skräckfilm som kretsar kring ett muterat människoätande monster som uppstått i en flod förorenad av kemikalieutsläpp från ett laboratorium. Regissören fick idén efter att ha läst en tidningsartikel om en vanskapt fisk med en S-formad ryggrad som fångats i Han-floden som bland annat flyter genom Seoul. 

”Right now, wrong then”
”Right now, wrong then” Foto: Photo 12 / Alamy Stock Photo

”Right now, wrong then” (2015)

Regi: Hong Sang-soo 

”Sydkoreas Woody Allen” vann Guldleoparden i Locarno med detta drama som kretsar kring ett spontant möte mellan en känd regissör och en ung kvinna med konstnärsambitioner. En blöt kväll med risvin, avslöjade hemligheter och erotiska laddningar börjar plötsligt om innan den hunnit sluta – nu med ett annorlunda händelseförlopp…

”Old boy – hämnden”
”Old boy – hämnden” Foto: Allstar Picture Library

”Old boy – hämnden” (2003) 

Regi: Park Chan-wook

Andra delen i Park Chan-wooks hämnartrilogi som börjar med ”Hämnarens resa” och avslutas med ”Lady vengeance”. En medelålders man (Choi Min-sik) släpps ut ur fängelset efter att ha varit inspärrad i femton år och ger sig ut på en våldsam hämndturné som är mer störd än ljuv. Gjordes i en amerikansk version av Spike Lee.

Läs mer:

Storslam för ”Parasit” på Oscarsgalan

Läs DN:s intervju med Oscarsvinnaren Bong Joon-ho